Gratis lån – hurtigt og nemt

Gratis lån betyder ikke, at du ikke skal betale lånet tilbage. Men du slipper for at betale renter og gebyrer. Det lyder som ren filantropi, men er en meget udbredt praksis inden for sms-lån. Læs her, hvordan du kan få gratis lån og om der er en bagside af medaljen.

Gratis lån lyder jo besnærende, for låner du gratis, skal du ganske vist stadig betale pengene tilbage, men du slipper for renter og gebyrer. Men at låne penge ud uden at kræve renter lyder som en helt tosset forretningsmodel, så hvorfor er der nogen, der skulle være interesseret i det?

Det er der faktisk kun i praksis en låneudbyder, der er, for resten af dem der reklamerer med gratis lån, bruger det udelukkende som markedsføring af deres låneforretning. Det er med andre ord et markedsføringsstunt, der udelukkende bruges inden for sms-lån. Her tilbydes du det første lån gratis – altså uden renter og gebyrer – og så håber låneudbyderen på, at du falder for fristelsen til at låne hos dem igen. Der er på en eller anden måde lidt ”Det første fix er gratis” over det.

Hvilken låneudbyder, der rent faktisk tilbyder gratis lån som en fast del af sit låneprodukt, vender vi tilbage til lidt senere i artiklen. For som med alle andre udbydere af gratis lån, gør de det selvfølgelig med en bagtanke.

Hvor meget kan jeg låne gratis?

Hvor meget kan jeg låne gratis
Når en låneudbyder lover dig, at du kan låne gratis, er det altså oftest kun første gang du låner hos dem, det kan lade sig gøre. Typisk vil der være tale om beløb på maksimalt 2-4.000 kroner, der kan lånes gratis i en periode på maksimalt 30 dage. Det vil sige, at du låner f.eks. 3.000 kroner og skal så betale 3.000 kroner tilbage inden der er gået 30 dage. Ikke en gang et stiftelsesgebyr bliver der forlangt!

Sådan et gratis lån kan være kærkomment, hvis der dukker en uventet regning op sidst på måneden eller hvis det tv, du går og drømmer om, lige kommer på tilbud på et tidspunkt, hvor du ikke har råd til at købe det.

Men for at det er en god ide at tage sådan et gratis lån, skal du være helt sikker på, at du har penge nok på kontoen i næste måned, for du skal betale det fulde lånebeløb tilbage på en gang. Det er ikke muligt at knække det over i flere afdrag. Men hvis du betaler et forlængelsesgebyr, kan du udvide lånetiden yderligere – og skal derefter afdrage det fulde beløb med renter og gebyrer på en gang! Det vender vi tilbage til lidt senere.

Hvordan foregår et gratis lån?

Alle gratis lån der udbydes herhjemme, kan optages som sms-lån. De hedder sådan, fordi du accepterer lånet ved at sende en særlig aktiveringskode til låneudbyderen via sms. Det giver en meget hurtigere sagsbehandling end andre lånetyper og betyder i praksis, at du oftest kan optage lånet og have pengene på kontoen sammen dag – ja, en enkelt lover dig, at du har penge på kontoen inden for en time i normal åbningstid.

Et sms-lån foregår ved at:

1. Du udfylder låneansøgningen på hjemmesiden hos den låneudbyder, du vil låne hos.

2. Du modtager du en lånekontrakt pr. mail med en aktiveringskode, hvis du bliver godkendt.

3. Du accepterer lånekontrakten ved at sende aktiveringskoden til det mobilnummer, der er angivet i mailen.

4. Låneudbyderen overfører pengene, så snart de har registreret aktiveringskoden i deres system.

Så nemt er det!

Krav til gratis lån

For at kunne optage et sms-lån – og dermed få et gratis lån – skal du:

  • Være ældre end minimumsalderen for at kunne låne hos den pågældende udbyder.
  • Være dansk statsborger med dansk CPR-nummer og folkeregisteradresse.
  • Have et gyldigt Nem ID, mobilnummer og en aktiv e-mailadresse.
  • Have en dansk bankkonto.
  • Ikke være optaget i Experian (RKI) eller Debitor Registeret.
Kravene varierer lidt fra udbyder til udbyder. Feks. er det ikke alle, der kræver NemID og nogen kræver også at du har netbank. Men ovenstående er de mest almindeligt forekommende krav på markedet i dag.

Hvem udbyder gratis lån?

Gratis lån optræder hos flere låneudbydere. Mest kendt er nok Vivus, men også Kvikautomaten tilbyder gratis lån, første gang du låner hos dem. En tredje udbyder er Trustbuddy, hvor du rent faktisk kan låne gratis, hver gang du låner. Du kan læse meget mere om de forskellige lån på vores Ultimative låne guide.

Gratis lån hos Vivus

Gratis lån lige herDen mest kendte låneudbyder der lokker med gratis lån første gang, er Vivus, der med deres hoppende kanin faldbyder de gratis lån som noget nær en gave til dig. Men det eneste du får lov at beholde, er indpakningen. For pengene skal betales tilbage inden for 30 dage, men du slipper for renter og gebyrer første gang, du låner.

Du skal være 20 år, for at kunne låne hos Vivus og skal derudover opfylde, de krav, vi har omtalt tidligere i artiklen.

Hos Vivus kan du maksimalt låne 4.000 kroner, første gang du låner hos dem. Det foregår som et sms-lån og selve proceduren for det er allerede beskrevet lidt tidligere i artiklen. Betaler du de 4.000 kroner tilbage inden for 30 dage, slipper du for renter og gebyrer.

Næste gang du låner hos dem, er der dog ingen vej uden om. Men for at du kan låne igen, skal dit første lån være betalt tilbage. Så du har ikke mulighed for at låne igen, for at betale det gamle lån tilbage.

Anden gang du låner, kan du låne helt op til 6.000 kroner og beløbet du kan låne, stiger for hver gang du låner igen. Så betaler du dit andet lån tilbage og låner igen, kan du låne op til 8.000 kroner tredje gang du låner. Fjerde gang kan du låne helt op til 10.000 kroner, der er det maksimale beløb, du kan låne hos Vivus.

Det er mange penge at låne, når de skal betales tilbage i løbet af 30 dage. Derfor anbefaler vi, at du kun låner så store beløb, hvis du er absolut sikker på, at der kommer et større ekstrabeløb ind på kontoen inden for de 30 dage, du har til at betale lånet ud i. For selv de mest vellønnede har næppe luft i økonomien til at trække 10.000 kroner ud af deres almindelige månedsbudget.

Gratis lån hos Kvikautomaten

Hos Kvikautomaten kan du låne op til 3.000 kroner gratis, første gang du låner hos dem. Du kan låne hos dem fra du er fyldt 23 år og opfylder de generelle vilkår, som vi har omtalt tidligere. Derudover må du ikke have et misligholdt lån hos Ferratum, der står bag Kvikautomaten.

Ligesom hos Vivus skal hele beløbet være betalt tilbage inden for 30 dage fra lånet er bevilliget og du kan først låne igen, når du har betalt dit nuværende lån tilbage.

Kvikautomaten gør alt for at leve op til deres navn og når de er hurtigst, kan du have penge på kontoen inden for en time, fra du har ansøgt. Det sker dog kun inden for normal arbejdstid og det hjælper sikkert også på hastigheden, hvis du anvender samme bank som Kvikautomaten.

Hos Kvikautomaten kan du låne optil 6000 kroner i spring af 1000 kroner. Mindstelånet er dog 500 kroner. Har du brug for at låne mere, henviser de til Ferratum.

Trustbuddy tilbyder gratis lån hver gang, du har behov for at låne

Trustbuddy udbyder også gratis sms-lån, men fungerer på en helt anden måde end de andre udbydere på markedet. For her er alle lån gratis – altså uden renter og gebyrer – hvis du når at betale dem tilbage, inden der er gået 14 dage!

Trustbuddy er således den eneste låneudbyder, hvor du kan låne gratis hver gang, du har brug for at låne. Første gang kan du låne op til 2.000 kroner og derefter kan du låne op til 5.000, men kun hvis du har betalt dit forrige lån tilbage – ganske som hos Vivus og Kvikautomaten.

Muligheden for at kunne låne gratis i 14 dage, gør Trustbuddy til en god ven, hvis det kniber med at få økonomien til at hænge sammen sidst på måneden. For ved du, at du har penge nok til at betale lånet tilbage, når du får løn, er det nemmere at låne af Trustbuddy end at skulle løbe familie og venner på dørene. Ja, faktisk er det lidt for nemt. For Trustbuddy griber ikke ind, hvis du begynder at låne sidst på måneden hver evig eneste måned – det gør dine venner og familie som oftest.

Trustbuddy er også anderledes på en anden måde. De kræver nemlig medlemskab, for at du kan låne. Det koster ikke noget at være medlem og du bliver automatisk medlem, første gang du bliver godkendt til at optage et lån hos dem. Medlemsskabet kræver nemlig, at du lever op til deres lånekriterier. Ud over et krav om, at du har netbank og at du kan bestå deres kreditcheck, er kravene stort set de samme, som vi allerede har gennemgået tidligere. Du kan blive medlem – og dermed låne – fra du er fyldt 20 år.

Hvis du ikke når at betale lånet tilbage, har du yderligere 14 dage til at betale det tilbage i. Men nu løber der både stiftelsesgebyr og renter på, regnet fra lånetidspunktet. Så efter 14 dage tikker taxameteret.

Samlet set er renter og gebyrer tilsammen højere hos Trustbuddy end hos f.eks. Vivus. Så ved du på forhånd, at du ikke har mulighed for at betale pengene tilbage inden for de første 14 dage, bør du i stedet overveje at optage lånet hos Vivus.

Hvad sker der, hvis jeg ikke når at betale tilbage inden fristen

Nu kommer vi så til den kedelige del af festen. For hvad sker der, hvis du ikke når at betale dit gratis lån tilbage til tiden.

Jo, ser du. Hos alle tre udbydere af gratis lån, kan du forlænge tilbagebetalingsperioden med op til 30 dage ad gangen ved at indbetale et forlængelsesgebyr. Gebyrets størrelse varierer fra låneudbyder til låneudbyder og afhænger af, hvor stort et beløb, du har lånt.

Samtidig løber der renter og stiftelsesgebyr på lånet. Så det bliver – som du kan se lige om lidt – hurtig til en dyr fornøjelse at låne gratis, hvis du ikke kan betale tilbage til tiden.

Hvordan finder jeg det billigste gratis lån?

Derfor er det en god ide på forhånd at undersøge, hvor du får de bedste og billigste vilkår, hvis uheldet er ude og du ikke kan indfri dit gratis lån før lånefristens udløb.

Når du skal finde den billigste låneudbyder, anbefaler vi normalt, at du sammenligner de såkaldte årlige omkostninger i procent for hver enkelt låneudbyder. Denne værdi er kendt som ÅOP og angives i procent. Den skal alle låneudbydere oplyse for hvert af deres lån. Procentsatsen angiver hvor stor en procentdel af det, du afbetaler på lånet over et år, der samlet set går til renter og gebyrer. Det svarer lidt til kiloprisen på lånet og fordi lånetiden på sms-lån er så utrolig kort, er sms-låns kilopris ekstremt høj.

Ja, faktisk finder du ikke større ÅOP’er på nogle andre lånetyper – når vi ser bort fra dummebøder til rocker og andre kriminelle typer. Så hvor det gratis lån naturligvis har en ÅOP på 0 %, lander ÅOP procentsatsen tit på den anden side af 1000 procent, hvis du ikke overholder tilbagebetalingsfristen.

MEN lige med sms-lån er det ikke nok, at tage ÅOP’en med i overvejelserne, for den omfatter ikke det forlængelsesgebyr, som låneudbyderne kræver, hvis du beder om henstand med tilbagebetalingen. Det beløb ligger jo uden for det normale låns løbetid og kan for alvor rykke ved de samlede udgifter til lånet.

Forlængelsesgebyret er oftest procentvist størst ved de mindre beløb. Her ligger det på omtrent 20 % af lånebeløbet og falder så til lige under 10 % ved de lidt større lån. Det betyder, at hvis du f.eks. har lånt 500 kroner, så bliver de hurtigt til 650 kroner, når først der løber renter, stiftelses- og forlængelsesgebyr på lånet.

Du skal også læse det med småt på et gratis lån

Læs det med småt på et gratis lån
Så selv om et gratis lån lyder besnærende og uforpligtende, er det en rigtig god ide at få læst alt det, der står med småt i lånekontrakten, før du accepterer lånet. For først når du sender aktiveringskoden, udbetales pengene og du hæfter for gælden.

Vil du være helt sikker på, hvad du går ind til – og vil du gerne vælge den mest lempelige låneudbyder, hvis det går galt og du ikke kan betale tilbage til tiden – er det en god ide at ansøge om lån hos flere udbydere på en gang.

Bliver du godkendt til at kunne låne, får du lånekontrakten tilsendt og kan så gennemgå hver enkelt kontrakt minutiøst og sammenligne den med de andre udbyderes lånekontrakter. Kun derved er du helt sikker på, at du ved, hvad du går ind til.

Er det en god ide med gratis lån?

Men er det så i det hele taget en god ide at låne gratis? Ja, hvis du kan overholde tilbagebetalingsfristen, er det ikke noget problem. Men er du det mindste i tvivl, så lad være!

For hele forretningsmodellen med gratis lån er jo netop baseret på, at du enten ikke kan eller glemmer at betale tilbage til tiden. Sker det, begynder det helt store gebyr- og rentecirkus og så løber det skyldige beløb næsten ekstremt hurtigt op.

Så selv om en enkelt udbyder lokker med gratis lån hver gang, du har brug for at låne, så er bagtanken at få dig på glat is. For et gratis lån sidst på måneden betyder jo, at du æder af din luft i økonomien næste måned – og den luft kan være rigtig svær at få genskabt igen. Risikoen er derfor stor for, at du bliver nødt til at låne mere og mere hver gang, indtil du slet ikke har en kinamands chance for at kunne betale tilbage inden for den gratis låneperiode.

Sker det, kommer renter og gebyrer og skubber yderligere bag på og inden du ser dig om, står Jan Swyrtz fra Luksusfælden uden for døren og banker på.

Så tænk dig om, læs altid det med småt og optag kun gratis lån, du er helt sikker på at kunne betale tilbage til tiden.

Vi bliver glade hvis du skriver til os

      Skriv en besked