Elkedel test – Se de bedste på markedet

Elkedel-test

Når man bor i et koldt land som Danmark, kan det være rart engang imellem med noget at varme sig på. Måske er du ikke så glad for kaffe, men foretrækker the eller kakao. Det kan blive en næsten umulig opgave, hvis man skal hive en gryde frem og tænde for komfuret hver gang der er lyst til en kop et eller andet. Og ikke alle køkkener har pladsen til en micro-ovn, så hvad gør man så lige? Man vælger selvfølgelig at købe en el-kedel.

Så er det her du skal holde hovedet kold, for elkedler, dem findes der mange af. Det er den rene jungle derude, og køber man en elkedel ud af frustration, så risikerer du med at skyde dig selv i foden. Elkedler kan se uskyldige ud, de er så avancerede i dag at de kan meget mere end bare at koge vand. Vi har udarbejdet denne test for at give dig en overskuelig og nem måde at tage beslutningen på.

Billeder ProduktBedømmelse Køb nu
Kenwood kMix elkedel

Kenwood kMix elkedel

Kenwood kMix elkedel er et engelsk mærke der udmærker sig ved at producerer køkkenmaskiner. De har over 70 år på banen ...

DKK 478,- Køb nu
2 KitchenAid Artisan elkedel

KitchenAid Artisan elkedel

KitchenAid Artisan elkedel er et produkt skabt af KitchenAid, som blev grundlagt af Hobart Corporation tilbage i 1919. ...

DKK 1496,- Køb nu
3 Bosch Styline elkedel

Bosch Styline elkedel

Bosch er et tysk mærke der har eksisteret over 100 år, deres kærneværdier og fokus ligger i at kunne levere kvalitet og ...

DKK 469,- Køb nu
4 Bosch TWK7809 elkedel

Bosch TWK7809 elkedel

Bosch TWK7809 elkedel er en elegant og smuk elkedel der vil pynte enhver køkken. Et strømlinet design giver den ...

DKK 346,- Køb nu
5 Siemens TW86103P elkedel

Siemens TW86103P elkedel

Siemens TW86103P elkedel er en smuk og elegant elkedel fremstillet i rustfrit sål samt plastik. Det smukke ydre byder ...

DKK 769,- Køb nu

Hvad er en elkedel?

Hvad kan en elkedelEn elkedel kan blive din nye bedste ven i køkkenet, med dens hurtige opvarmning og små krav til plads. Du kan endda bruge den til at udtrykke din egen stil og præferencer. Rent praktisk er en elkedel et produkt, der hurtigt opvarmer dit vand for dig. Du fylder blot den ønskede mængde vand i kanden, sætter stikket til og tænder. Snart vil vandet boble op og blive gloende varmt. Når det når kogepunktet stopper kedlen automatisk – nogle er endda så smarte, at de hyler/bipper, så du ikke er i tvivl. Og så kan du nemt få dig en kop varm kaffe, the, kakao eller hvad du nu har lyst til. Udover at være god til at varme vandet hurtigt op, hjælper elkedlen også til at give dig renere vand. De fleste har i dag indbygget filtre der renser vandet for urenheder. Og så er det generelt altid mindre bakterielt at indtage vand, der har været oppe over kogepunktet (det vil sige på en temperatur der hedder 100 grader eller mere).

Her er 3 situationer, hvor en elkedel ville være rigtig handy at have:

1. Du er en af dem som ikke har lært at drikke kaffe, og får besøg af nogle store kaffedrikkere. Måske svigerforældrene, som du gerne vil gøre indtryk på. Din lejlighed er måske ikke så stor, så det er med at spare på pladsen. En elkedel fylder det samme som en lille kasserolle, og kan gemmes væk i et skab, når den ikke er i brug. I denne situation kan du hurtigt finde den frem, koge noget vand, og sætte det på bordet sammen med den nescafe du har i skabet. Så kan svigermekanikken få kaffe, og du har vist dig som en god vært og taget hensyn til deres behov.

2. Din aftensmad skal spises med nogle lækre mirakel nudler. Her kunne du tage en gryde frem, fylde den med vand, og bruge en masse tid og elektrisk energi på at varme det op, inden du lægger nudlerne ned i. Spar tid (og penge) ved at koge noget vand i din elkedel, og hæld det op i en skål eller dyb tallerken med dine nudler i. Dæk det med en større tallerken eller sølvpapir for at holde på varmen. Og 3-4 minutter efter har du lækre nudler.

3. Sammen med børnene har du stået i køkkenet og lavet bolcher. Det betyder, at du nu har en gryde med fedtet sukkerstads, som de fleste ville mene ikke har de store chancer for at blive ren. Samme problematik kan mange have juleaften med panden fra de brune kartofler. Så snart sukker køler af, er det så godt som umuligt at få af en pande. Så her kommer årets bedste tip: hav din elkedel klar ved siden af med en god mængde vand. Kog det op 2-3 minutter før du skal bruge det, og hæld så det kogende vand over i gryden/panden, som så kan stå for sig selv, mens I spiser de gode sager. Herefter er den så nem at gøre ren, at man skulle tro du bare havde varmet fedtstof.

Hvilken elkedel skal jeg vælge?

Hvilken elkedel er den bedsteKvaliteten af din elkedel afhænger som så meget andet af prisen. Du kan få det til stort set enhver pengepung og farve præference. Overvej derfor disse faktorer, når du skal købe din nye elkedel.

• Bor I mange sammen, eller er der kun dig? - Én person kan klare sig med en lille elkedel på ½ liter, hvorimod den store familie vil nyde godt af dem på nær 2 liter.

• Hvad skal du lave med elkedlen? - Er det til madlavning, rengøring og andet, er der ikke de store krav til temperaturen på det kogte vand. Hvorimod hvis du er the eller kaffedrikker, bliver det altid bedst med vand over 75 grader.

• Hvilket design er du til? - Mormor designet er for nogen blevet moderne, hvor andre er mere til det postmoderne og stilistiske. Måske er du fan af den amerikanske diner stil, eller noget der lugter af mærkevare og dyre priser. Uanset hvad du ønsker, er der en elkedel derude til dig.

• Hvordan er dit budget? - Det kan måske afspejle dit behov lidt, hvor meget du har lyst til at bruge på et køkkenapparat. Men det er vigtigt at vide, hvor meget du KAN bruge på en elkedel. For uanset hvor fantastisk et tilbehør den måtte være, kan den alligevel ikke give dig lys i lamperne eller tag over hovedet, hvis du ender med ikke at kunne betale regningerne.

For at hjælpe dig lidt på vej i denne jungle, har vi samlet en test af de elkedler, som vi synes er de bedste på markedet. Her er nogle af dem. Husk du altid har mulighed for at læse anmeldelsen hvor hver eneste elkedel ved at trykke på knappen "Læs anmeldelse".

Bosch TWK8613P

Kort fortalt er en elkedels eneste opgave, at varme noget vand. Er man lidt mere detalje orienteret ligger der lidt mere bag dens opgave, som denne el-kedel fra Bosch gør ganske godt. Her får du en maskine med lidt mere end bare en tænd og sluk knap. Måske netop derfor medfølger der en brugsanvisning i pakken, når du modtager din Bosch TWK8613P.

Designet er meget klassisk med gråt og sort udenpå den egentlig ganske store kedel, der kan indeholde 1,5 liter vand. Den varmer vandet til mellem 70 og 100 grader ud fra 4 mulige intervaller angivet på den firkantede base, som kedlen skal stå på. Her kan du ved hjælp af + og – justere i temperaturen, også mens vandet er ved at koge op. Bosch er automatisk sat til at få vandet op til koge temperatur (100 grader). Men enkelte the sorter tåler ikke så høj varme, og det kan derfor være godt at kunne nedjustere temperaturen. Hvis det ikke var nok med de smarte justeringer, har basen på denne elkedel også den brugbare mulighed at holde vandet kontinuerligt varmt. Når vandet når kogepunktet på 100 grader, slukker elkedlen automatisk som med så mange andre maskiner. Men vælger man ”keep warm” muligheden, vil den stå og holde temperaturen så tæt på det ønskede som muligt. Dermed undgår man at skulle tænde flere gange.

Det er en maskine med en hurtig hastighed med hensyn til opvarmning, og så kan basen endda skjule ledningen, så man ikke har den liggende tværs over køkkenbordet. Selve blusset til kedlen kan varme uanset hvilken vej du vender kedlen. Det kan være en rigtig god lille luksus, hvis man står mandag morgen uden briller og bare vil have varmt vand hurtigt. Et lille minus ved designet er måske, at låget hopper meget hurtigt op, når man trykker på knappen for at åbne det. Sørg for at fjerne hånden hurtigt, så dampen fra det kogende vand ikke rammer dig. Men alt i alt er det et godt bud på en elkedel, der kan gøre din hverdag nemmere. Den har derfor også vundet flere store tests, bl.a. fra TÆNK i 2013.

Electrolux EEWA7100

Denne model er ganske fair i pris og har et tidssvarende design. Den har en neutral stålgrå farve og mørkt håndtag. Selve el-kedlen kan have 1,5 liter vand og når den løftes fra basen er der ingen ledning i vejen. Basen er flad og rund, og passer i kedlen med et klik. Låget er enkelt at åbne og det inkluderede kalkfilter er nemt at tage af. Plus et kalk filter i en elkedel giver vand med mindre urenheder og gør det svært for kalk at samle sig. Dermed bliver din kedel nemmere at gøre rent, og det er jo ikke dårligt at kunne spare tid på den konto.

Du kan se på måleren på siden af kanden hvor meget vand du kan fylde i, og det ses tydeligt på indikator lyset når der er gang i elkedlen. Der er endda også indbygget en sikkerhedsafbryder, som automatisk får elkedlen til at slukke hvis den bliver for varm, eller den koger tør.

Alt i alt er Electrolux modellen her en solid håndværksmæssig kvalitet med mange praktiske elementer. Den har kun én knap, men til gengæld et flot design i rustfrit stål.

Kitchenaid Artisan elkedel

Her får du en elkedel i lidt anderledes design, men med mulighed for mange forskellige flotte farver på den brede runde facon på både kande og base. Udover elkedlen bærer et kendt navn blandt køkkenapparater, høster den stor ros for dens rummelighed og de mange funktioner på det lækre retro design. Selve kanden kan koge op til 1,5 liter, og du kan vælge blandt dens 7 indstillinger om det skal være 50 grader eller helt op til 100 grader varmt. Der er desuden et termometer på selve kedlen, så du kan se vandets temperatur – også når den ikke står på basen. Dobbeltkonstruktionen gør, at vandet holder sig varmt i længere tid, så du har gode muligheder for at nyde din kaffe/the.

Her kan du se en video med KitchenAid Artisan elkedel, (Videoen er udviklet af Coop.dk og er på dansk)
Elkedlen fra KitchenAid er i den højere ende med hensyn til pris. Men vi synes den har så lækkert og særpræget udseende, at den skulle med. Der er lidt diner stil over den.

Bosch TWK7801

Endnu en elkedel der fås i forskellige farver, men denne gang i mere traditionel form og i den lavere prisende. Bosch elkedlen består af to dele, en kande med tænk/sluk knap og basen. Selve kanden har en farve (enten rustfri stål, gylden, rød, antracit eller kobber) og håndtaget er mørkt. Under håndtaget ses vandmåleren, hvor du kan se hvor meget vand du har hældt op. Måske ikke det smarteste sted den blev placeret, men med 1,7 liters plads, er der langt op til at fylde for meget i kedlen. Og så har den et kalkfilter bag hældetuden, som giver de gode fordele af filtreret vand, uden alle urenhederne.

Basen er flad og sort, og har et samlepunkt midtpå, der passer til elkedlen, når den vendes rigtigt (det finder man hurtigt ud af). I mange tests vinder denne elkedel både ud fra dens lave pris, men også det robuste design – især håndtagets strategiske placering i god afstand fra varmen glæder mange forbrugere. Måske bliver du den næste?

Siemens TW86103

En model med et design der er meget nutidigt, og som gemmer på mange smarte funktioner. Denne elkedel fra Siemens ligger højt i diverse tests og har en fornuftig pris. Designet er primært holdt i sort med en rustfri top på denne elkedel. Igen her ses en dobbelt vægkonstruktion, der hjælper til at holde længere på varmen. Det har også den ekstra bonus, at kedlen ikke bliver så varm udenpå, så der er ikke den store risiko for at brænde sig på den i dagligdagen.

Hvis du ikke lige gider at åbne låget, kan du stadig hælde vand på gennem kandens tud. Som altid kan du aflæse hvor meget vand der er påfyldt ud af kandens kapacitet på 1,5 liter. Denne elkedel er også ekstra smart ,da den automatisk slukker, når vandet koger, eller når du tager den af basen.

Af ekstra funktioner kan udover den smarte tud nævnes ”keep warm” funktionen, der kan holde vandet varmt på den temperatur du vælger. Du kan nemlig selv vælge, om vandet skal varmes til 70, 80, 90 eller 100 grader. En rigtig god mulighed, da nogle opskrifter eller specielle typer the stiller krav til netop vandets temperatur.

Så hvis du vil have en pæn, moderne kedel med temperatur justeringer og som er god til at holde på varmen, så er denne elkedel fra Siemens et ganske godt bud.

iKettle 2.0

Man kan efterhånden få en masse forskellige køkkenapparater, der kan samarbejde med din smartphone – brødbager, kaffemaskiner og nu også elkedler. Her har man været så smart at kombinere det lækre med det teknologiske ved at gøre det muligt at overvåge og styre opvarmningen via din smartphone. Nogle synes måske det er tosset, men vi må indse at gadgets og teknologi er blevet en fast del af vores hverdag. Så vi synes kun det er smart, at producenterne imødeser det så fint.

Prøv at forestil dig, du har haft en lang arbejdsdag, det regner og er koldt udenfor (det er jo trods alt Danmark), og du vil bre gerne hjem og have en kop varm kakao hurtigt. Appen der styrer elkedlen har den smarte funktion, at den kan byde dig velkommen hjem – og spørger endda pænt, om den skal sætte vandet over? Det vil sige, hvis du har været smart og hældt vand i inden du gik, kan du tænde for vandet mens du tager jakke og sko af. Så kommer det varme vand vist ikke hurtigere.

Er man mere gammeldags er der selvfølgelig også en standard tænd/sluk knap på soklen af kanden. Men vi kan ikke understrege nok, at denne elkedel virkelig kommer med mange smarte muligheder, som du ikke bør snyde dig selv for. Efter et par lette trin er den sat op til at blive styret fuldt ud af din smartphone – appen kan fås til både Android og IOS.

Kedlen har plads til 1,7 liter vand, og du kan selv vælge hvor høj temperatur vandet skal op på – her kan du endda gå over kogepunktet (alt via din telefon). Så længe du sørger for der altid er vand på kanden, kan du frit styre dens aktivitet fra alle steder i hjemmet. Ligger du i sengen søndag morgen og vil have kaffen klar, tænder du bare på din telefon, og så får du automatisk besked når vandet er klar.

Er du derfor til det lidt ekstra sjove og teknologiske, så er denne kedel bestemt et ekstra kig værd. Den ligger i den høje ende prismæssigt, men gør det godt med de store samarbejdsmuligheder med en smartphone.

Morphy Richards Pyramide elkedel

Er man af den lidt ældre generation, kan man sikkert genkende faconen på denne elkedel fra ens barndoms køkken. Her har man nemlig rigtig valgt og spille på et retro design med nutidig opgraderinger og lækkert rustfrit stål.

Kedlen har plads til 1,5 liter vand i dens kuglede form, der er let at sætte af og på basen. Der er vandmåler, robust sort håndtag, der ikke bliver varmt, og aftageligt kalkfilter. Du får dog ikke mulighed for temperaturvalg, men har blot mulighed for at tænde elkedlen og vente på vandet når de 100 grader ved kogepunktet.

Så hvis dine behov er basis, men du har en svaghed for det gamle kombineret med det nye, så er denne elkedel fra Morphy Richards det godt køb.

Bosch TWK 6001

En lys kedel holdt i grå farver, med en klassisk form og kraftigt håndtag. Alt hvad du kan med denne kedel sidder på håndtaget i form af tænd/sluk knap og en knap til at åbne låget på toppen. Selve kedlen kan indeholde 1,7 liter vand, så det er en af de større på markedet – ideel til den store familie, eller dig der er virkelig fan af store kopper the/kaffe. Basen i mørkegrå har ledningen tilknyttet. Det vil sige når du løfter elkedlen af, er der ingen ledning at bøvle med.

Som så mange andre kander, har denne også en vandmåler, så du kan se hvor meget vand du har hældt i. Den ligger i den lave prisende og har derfor ikke så mange features som de andre elkedler i vores test. Men hvis du bare engang imellem skal have varmet lidt vand, kan den være en god mulighed for dig. Vær dog opmærksom på der ikke er kalkfilter eller dobbeltvæg konstruktion. Vandet bliver derfor hurtigt koldt, det er ufiltreret, og kedlen har oftere brug for rengøring end andre modeller.

Rengøring af din elkedel

Rengøring af din elkedelDet danske vand er meget kalkholdigt, hvilket du nok har opdaget, hvis du har en kaffemaskine. Din elkedel har derfor brug for at den bliver rengjort for tid til anden. Dels fordi kalk samlingen forhindrer din kedel i at varme vandet hurtigt op til den rette temperatur. Du vil nok også mærke, at det kogte vand har en lettere besk bismag af kalk – og så er det generelt ikke så lækkert at kigge ned i en beskidt elkedel.

Så gør dig den tjeneste at gør kedlen ren jævnligt. Her er et par gode husråd til forskellige rengøringsmuligheder:

1. Bland eddike og vand i 1:1 forhold, og lad det gerne stå og trække lidt. Kog op et par gange, og lav derefter 2 opkog med rent vand (skift imellem hver). Det er vigtigt at du skyller godt efter med rigeligt vand. Og hellere koge en gang for meget med rent vand end en gang for lidt.

2. Fyld din el-kedel med vand, og drys 1-2 spiseskefulde bagepulver i og kog vandet op. Lad det stå og trække i 20 minutter. Skift vand og tilsæt denne gang 2 spiseskeer citronsyre og kog op. Lad det stå i 20 minutter. En let og miljøvenlig rensning, som kan bruges hvis din el-kedel ikke har for meget kalk samling.

3. Hvis dit kalk er så genstridigt, at disse husmoder regler ikke hjælper, kan man også få mere kradsbørstige afkalkningsmidler i supermarkedet. Husk at følg vejledningen bag på flasken, og rengør altid grundigt efter brug. Det vand du senere koger i elkedlen, skal ned i din mave. Så hvis der er rester fra rengøringsmidlet, kan du ende med at blive alvorlig syg.

Videoen her viser hvordan man rengører en forklaket elkedel (Videoen er udviklet af BAUHAUS Danmark og videoen er selvfølgelig på dansk.)

Opsummering

Vi håber at du efter at have læst denne tekst igennem kan se, at du umuligt kan leve uden en elkedel i dit køkken. Den er og bliver husmoderens bedste ven, og en sikker vej til en god kop kaffe eller the.

Uanset din smag og økonomi kan du med garanti finde en elkedel derude, som kan lige præcis det som du har brug for i din husholdning. Hvis du blot husker at gøre den rent jævnligt, vil du kunne nyde dejligt kogt vand i mange år fremover.