Robotplæneklipper test

RobotplæneklipperMange drømmer om en lækker grøn græsplæne, der er blødt som et tæppe og skinnende grønt til at tilbringe sommerdage, lyse aftener og andre hyggelige stunder på. Og hvis man kunne få græsset uden noget arbejde og vedligeholdelse, ville flere måske vælge hus
fremfor lejlighed.
For når solen skinner højest på himlen, står hårdt fysisk arbejde som græsslåning nok lavest på de flestes to do lister. Og det er endda på trods af man i dag har elektrisk dreven græsslåmaskiner frem for de gammeldags, som man selv skulle skubbe.
Men der er faktisk et håb; en redningsmand, der kan hjælpe dig til at få det perfekte græs mens du ligger og nyder en kølig drink i solskinnet – svaret er en robotdreven plæneklipper.

Billeder ProduktBedømmelse Køb nu
Gardena Sileno+ 1300 robotplæneklipper

Gardena Sileno+ 1300 robotplæneklipper

Gardena Sileno+ 1300 er en robotplæneklipper der er spækket med den nyeste teknologi. Her for du en maskine der ikke ...

DKK 11.424,- Køb nu
2 Robomow RS615U robotplæneklipper

Robomow RS615U robotplæneklipper

Der er intet bedre end duften af nyslået græs. ROBOMOW RS615U robotplæneklipper har et stærkt klippesystem der ...

DKK 11.999,- Køb nu
3 Worx Landroid M 800 robotplæneklipper

Worx Landroid M 800 robotplæneklipper

Worx Landroid M 800 er en kompakt og robust robotplæneklipper der gør det nemme at passe græsplænen. Denne model ...

DKK 5.699,- Køb nu
4 Gardena Sileno robotplæneklipper

Gardena Sileno robotplæneklipper

Alt for lang tid har vi måtte slide og slæbe med en benzindrevet græsslåmaskine. Ikke nok med at de larmer utrolig ...

DKK 11.299,- Køb nu
5 Bosch Indego 350 Connect Robotplæneklipper

Bosch Indego 350 Connect Robotplæneklipper

Bosch Indego 350 Connect er en utrolig brugervenlig robotplæneklipper. Medfølgende er en app hvorved du via den kan ...

DKK 6.999,- Køb nu

Hvad er en robotplæneklipper?

En robotplæneklipper er enhver haveejers bedste ven. Den kører automatisk rundt og slår dit græs, uden at du behøver at gøre noget. Mange kender sikkert til den robotdrevne støvsuger, der kan redde de travle mennesker fra fnullermænd og hundehår på stuegulvet. Robotplæneklipperen er dens pendant til udendørs brug. Den lille fætter kan fås både med ledning eller batteri. Selvfølgelig er batteri det mest praktiske, og derfor også det mest udbredte. Men for nogle er det ikke tiltalende med begrænset levetid, og derfor har enkelte lavet en mulighed med ledning. Kan være god til de små rækkehus haver. Men generelt medfølger et batteri i et design der naturligvis egner sig til udendørs brug. Vådt græs er måske ikke det bedste at slå, men skulle du alligevel få lyst til at prøve, vil din robotplæneklipper i hvert fald sagtens kunne køre. Om du er tilfreds med resultatet er så en anden sag. Du kan også få forskellige muligheder med hensyn til græssets længde, og hvor det afslåede græs havner. Hvis du virkelig bare brænder for at rende rundt med en rive bagefter, kan du finde en version der lader det ligge i en pæn stribe efter sig. Men du kan også finde nogle der minder så meget om en støvsuger, at den har sin egen ”støvsugepose” på. Dermed kan du nemt og hurtigt efter den er færdig med at slå græs få åbnet op for det ekstra opbevaringsrum, tømme det i grønt affald, og skylle/tørre beholderen ren inden den igen er klar til brug. Og sådan kan du blive ved og ved og ved lige indtil du ikke har mere græs.

Forskel fra almindelig græsslåmaskine

Forskel fra almindelig græsslåmaskineEr man glad for traditioner og de gamle værdier, kan man måske tænke lidt for sig selv: Hvad skal jeg dog med sådan noget nymoderne pjat? Den kan garanteret ikke slå det lige som jeg kan, eller få græsset ude i siderne med. Hvis man som ægtemand ikke kan bruge græsslåning som undskyldning for at slippe for kaffe med svigermor, eller som legitim forklaring på hvorfor man ikke kan tage opvasken, hvad er der så tilbage? (Så kan man jo altid vaske bil, fjerne ukrudt, eller tømme skraldespand, som robotplæneklipperen ikke kan – trods dens mange mirakuløsemuligheder). Til alle de tvivlere der måtte være derude, har vi listet et par fordele ved at erhverve sig en robotplæneklipper lige her:

 • Højere sikkerheden - Selvom vi altid gør hvad vi kan, for at holde de skarpe og farlige genstande på lang afstand fra vores børn, så kan de små godt være så snedige at de finder frem til sagerne alligevel – trods vores bedste indsats. Men med en robotplæneklipper er det hele så godt gemt væk, at man kan halvere sin dårlige samvittighed. Og så er den så lille og handy, at man kan sætte den højt op. Modsat en stor græsslåmaskine, som kun kan stå på gulvet (dvs. i børnehøjde) og har en kræft der hurtigt kan hakke både tæer og fingre af (også på voksne). Så husk stadig at passe på, selvom sikkerheden er forbedret væsentligt.

 • Minimal ydelse - Vi tror ikke på der findes en mand (eller dame) der foretrækker at pukle afsted med græsslåmaskinen fremfor at dase med en kold øl, lege med ungerne eller grille. Det tager meget tid og energi at slå en græsplæne selv. Men vi vil jo gerne have det gjort, så vi kan nyde den pæne have. Så hvordan omgår vi det bedst? Med en robotplæneklipper selvfølgelig. Så længe den er tømt og opladt, kan du blot lade den foretage alt arbejdet for dig mens du laver andre sjove ting. Maskinen kører selv rundt i din have og slår græsset – og skal nok give lyde fra sig, hvis den har brug for din hjælp. Men som udgangspunkt arbejder en robotplæneklipper bedst solo. Så nu kan du få ro og fred til at eksperimentere med de bedste grillede pølser!

 • Pænere Baner - Med mindre du har et indbygget vaterpas og kan gå snorlige med en vibrerende maskine i hænderne, så vil det ske at dine baner er lidt ujævne. En græsslåmaskine kan have lidt sit eget liv, og kan reagere på selv de mindste ujævnheder i jorden. Samtidig kan der ved nogle græsslåmaskiner komme nærmest permanente baner i græsset, som er svære at få væk. Det synes de færreste er pænt i mere end 1-2 dage. Undgå derfor ydmygelsen og besværet og få nogle pæne lige banner på din græsplæne til både din og andres glæde.

 • Mere plads - En rigtig mand bryster sig af at have en ordentlig samling værktøj, ligesom en sand kvinde finder fornøjelse i at fylde køkkenet med køkkenmaskiner. Ofte er det pladsen eller mangel på samme, der bestemmer hvad man skal have. Hvis du har prøvet at have en almindelig græsslåmaskine, ved du også hvor meget plads sådan en krabat optager. Måske har du også gået og sendt hede blikke efter en motorsav, en bladpuster eller andet større stykke udendørs værktøj – men har måtte opgive drømmen fordi der ikke var plads. Nu behøver drømmen ikke længere forblive fantasi. Med en robotplæneklipper får du ekstra plads i skuret, og kan derfor med en god undskyldning gå ud og investere i lige præcis det du går og fantaserer om.
Roboteksperten har udviklet denne video til modellen Robomow MS og RS. Her kan du se hvordan en robotplæneklipper arbejder og dens funktioner. (Videoen er på dansk.)

Hvilken robotplæneklipper skal man vælge?

Hvilken robotplæneklipper skal man vælgeHar man en ”lille” græsplæne på 500 kvm eller mindre, kan man sagtens vælge en af de mindre modeller med begrænset kapacitet, og dermed spare sig selv for lidt penge. Er man fan af lækkert, neutralt design er et mærke som Husqvarna ideelt. De har fokuseret på at lave lækre, sorte robotter, der ser moderne og flotte ud. De ligger typisk mellem i test og har et lavt støjniveau men høj driftstid. Husqvarna blev også landskendt for et par år siden, da de valgte at lave et ganske smart marketing trick. For det første var det lykkes dem at blive brugt af Tivoli, en stor velkendt forlystelsespark, der må siges at have masser af grønne områder. Hvis det ikke var nok at lande sådan en stor kunde, valgte de også at opstille et specielt jobopslag. Et par studerende fik fornøjelsen af, at bruge deres sommer på at sidde afslappende midt i Tivoli, og få penge for at holde øje med deres robotplæneklippere. Det lyder næsten for godt til at være sandt, men det var lige præcis det Husqvarna søgte en person til. At sidde på en lænestol og se film, og blot holde øje med at deres robotplæneklipper passede sit arbejde. De kaldte det en ”græsvogter”. Tivoli udtalte selv, at de valgte Husqvarna, fordi de var første firma på markedet med en robotplæneklipper. Og de har beholdt dette samarbejde fordi robotterne gang på gang består tests, og dermed lever op til de høje krav Tivoli stiller til deres udstyr.

Der findes et utal af firmaer og modeller på markedet, og robotplæneklippere kommer derfor i mange forskellige former og farver. Du kan få dem med masser af pangfarve, i runde eller firkantede former, og med lige så mange indstillinger, som du kunne ønske. Nogle modeller kan bl.a. indstilles til at starte et bestemt tidsrum, andre kan få en pinkode på for at beskytte fra røveri eller indstilles efter havens ”udfordringer”. De kommer i tunge og lette versioner, og med meget eller lidt kapacitet. Du bør derfor tage et godt kig rundt i din have, samt på bankkontoen, når du skal vælge hvilken robot det skal være. Det er ikke altid nok bare at gå efter den blå, fordi den er din yndlingsfarve. Klip græs med en Robotplæneklipper

Hvad koster en robotplæneklipper?

Ofte siger man at pris og kvalitet hænger sammen. Det gælder dog ikke helt ved robotplæneklippere, hvor flere af de billigere modeller faktisk gør sig bedre i tests en de dyrere maskiner. Bosch og Robomow er klart nogle af sværvægterne indenfor robotplæneklippere både når det kommer til pris og kvaliteten på deres maskiner. Men også Worx gør det godt med deres Landroid M 500, der har vundet flere tests og ligger lunt i prisklassen på omkring 4.800 kr. De har dog også en mere avanceret model til ca 2.000 kr mere, hvis man føler for at kæle lidt ekstra for detaljerne til ens græsplæne. Typisk ligger robotterne i et prisleje fra 4.000 op til 12.000 kr, men der kan også findes enkelte under dette niveau.

Hvorfor slå græs?

Rent praktisk slår vi vores græs for at undgå, at plænen mugner. Det lyder måske mærkeligt, men højt græs kan gemme på alt lige fra sne skimmel til gamle blade, der lugter. En mere forfængelig grund er, at en slået græsplæne ser væsentlig pænere ud, end en der bare har fået lov til at gro som den har lyst. Om sommeren er vejret dejligt varmt, nætterne er lyse, og vi brænder for at komme ud og nyde vejret. Især hvis man har en stor have, finder man på en masse udendørs aktiviteter som at grille, ligge og læse en bog, bade i poolen, ligge i telt og lignende. Alle disse aktiviteter kunne ikke lade sig gøre, hvis græsplænen ikke blev passet. Så hvis det mere sundhedsnære aspekt ikke tiltaler dig, så tænk på alle de personlige fordele du får som haveejer, når græsset er slået.

Hvornår må man slå græs?

Start og slut på sæsonen for græsslåning afhænger meget af vind og vejr. Derudover anbefales det, at man ikke går i gang med første omgang græsslåning før græsset er over 5 cm i højden. Typisk vil græskalenderen anbefale April som den ideelle måned til motordreven plejning af græsplænen – men du kan godt inden da starte så småt med at gøde lidt og klippe lidt toppe hist af her. En god tommelfingerregel til at måle græssets længde er, at du kan sætte en tændstikæske på højkant, og hvis græsset når over den, kan du slå det. Når sæsonen er i gang, er det absolut bedste tidspunkt at slå græs op ad formiddagen, så morgen duggen er fordampet og græsset er tørt – og du er sikret tørvejr den dag.

Du skal sætte græsslåmaskinen i vinter hi typisk i slutningen af Oktober. Men grundet det ændrende klima og de højere temperaturer, har vi de seneste år kunne slå græs helt indtil starten af December. Hovedreglen er, at når temperaturen i jorden er over 7 grader, og der jævnligt tilføres fugt, så vokser græsset – og skal dermed slås. Nogle steder kan det være helt ned til hver 10-14 dag, hvor det andre steder vokser lidt langsommere og ikke har behov for at blive slået mere end hver 4-6 uge. Hvis man er i tvivl om jordens temperatur (som skal være under 6 grader før græsset stopper med at gro), kan man købe et jordtermometer på en planteskole eller byggemarket.

Hvornår må man IKKE slå græs?

Man skal helst ikke slå græs når det regnerI byerne ligger villaerne side om side med græsplæner der støder op til hinanden kun adskilt af lidt hæk eller hegn. Der er måske lidt blokade for udsyn men ikke noget til at tage støjen fra diverse havemaskiner. En undersøgelse fra Epinion for Stiga fra 2015 viste, at temperamentet hos ens nabo automatisk stiger et par grader, når man tænder for græsslåmaskinen. De mener at det påvirker vores ur-instinkt om at have eget territorium. Og når larmen træder ind over vores landemærke, får vi lyst til at slå os selv på brystet og vise hvem der bestemmer. Der er ingen officielle regler trykt nogen steder med hensyn til hvornår på dagen man må slå græsset. Men bruger man lidt etisk og menneskelige fornuft, gør man det helst ikke før kl 10, mens andre sidder og griller ude i haven eller om aftenen, når der er dømt ro og afslapning. EU har dog indført regler omkring støjniveauet på en græsslåmaskine, som ikke må overskride 98 dB, som svarer nogenlunde til lydeffekten fra en bil der accelererer. En robotplæneklipper har typisk et støjniveau på 65-70 dB.

Der er mange som mener, man ikke må slå græs i regnvejr. Det er ikke så meget fordi man ikke må, men mere møntet på at resultatet ikke bliver særlig pænt. Vandet fra regnen tynger græsset, så det lægger sig ned, og gør det derfor svært for græsslåmaskinen at slå det. Du får dermed en plæne i flere forskellige længder, og det kan tydeligt ses, når græsset tørrer og rejser sig igen. Derfor, undgå det helst.

Her kan du se en video med hvordan en robotplæneklipper fungerer.
https://youtu.be/pZIcHnLbUQs
Produceret af oz1lcg

Fordele og ulemper

Som med alt andet har en robotplæneklipper sinde fordele og ulemper. Er du stadig i tvivl om sådan en haverobot er noget for dig. Så kan du måske beslutte dig efter at have vægtet alle fordele og alle ulemper. Her tager vi ting op som, ledning, støj, allergi osv…

Fordele
 • Spar dig selv for besværet. Ingen sved eller anstrengelser da robot klarer opgaven for dig.
 • En robotplæneklipper oser eller forurener ikke nær så meget som en benzindrevet plæneklipper.
 • En robotplæneklipper er utrolig støjsvag i forhold til en traditionel græsslåmaskine.
 • Robotten er utrolig allergi venlig. Her bliver græsset hverken hvirvlet op eller smidt til højre og venstre.
 • Underholdning for alle aldre. Det kan lyde skørt, men der er noget fascinerende at se en robot kører rundt på ens græsplæne og klippe græs.
Ulemper
 • Har du ikke en model der har automatisk spærring, så er der en chance for at den kan blive stjålet.
 • Selv om den klare opgaven så tager det altså lidt længere tid før plænen er pæn.
 • De billige modeller kan have problemer med kanter og højt græs, her skal du investere i en bedre model eller bruge en god gammeldags græsslåmaskine.
 • Mange mennesker frygter at den løber løbs. Enten ved at kører igennem buskadset og væk eller også ødelægger de smukke blomster man har brugt så mange timer på.
 • Har du husdyr, så kan de godt te sig, da de kan se en robotplæneklipperen som en rival.

Kort fortalt

Dovenskab er noget vi alle møder før eller siden. Med så få sommertimer som vi har i Danmark, er det helt ok at ville tilbringe disse med at nyde tilværelsen frem for at arbejde. Nu behøver du ikke vente på et nyt drømmejob bliver opslået for at betragte græsset gro. Nu kan du få din helt egen robotplæneklipper hjem i skuret, og dermed spare tid, plads og sure miner fra både din familie og dine naboer. En robotplæneklipper er både støj- og miljøvenlig, og kan give dig smilet tilbage igen, ved at åbne op for muligheden for flere grill aftener og pænere græsplæne. Du kan med andre ord ikke finde på de store undskyldninger for ikke at have en robotplæneklipper, og vi er sikker på, du vil blive glad for dit nye familie-medlem. Spar på sveden, nyd varmen, og lad robotten klarer skærene.