Mandolinjern test – De bedste på markedet

MandolinjernOplev dine grønsager på nye måder og former. Et mandolinjern er et køkkenredskab mange vil have stor glæde af i sit køkken. Forespørgsler på mandolinjern har vokses sig stødt de sidste par år. Siden masterchef blev lanceret både herhjemme og i udlandet er dette køkkenredskab blevet mere og mere eftertragtet. Der er mange forskellige modeller på markedet, derfor var vi nødsaget til at lave test på diverse mandolinjern. Spørgsmål som: ”Hvad kan man bruge det til?” samt ”Hvilket passe til mine behov?” bliver besvaret i denne test. Vi kigger blandt andet på kvalitet, funktionalitet samt det økonomiske aspekt. Med denne test vil du være klædt godt på for at finde din næste mandolin der både passer til dit køkken samt dine behov.

BilledeProduktBedømmelseKøb nu
Japansk Mandolinjern – 95 mm

Japansk Mandolinjern – 95 mm

Japansk mandolinjern – 95 mm er et fantastisk og simpelt køkkenredskab der er nemt at gå til. Selve designet er ikke noget at råbe hurra for, den er ...

DKK 749,- Til butik
2 Bron coucke mandolinjern

Bron coucke mandolinjern

Bron-Coucke er en fransk virksomhed der bl.a. specialiserer sig i at producerer mandolinjern. Professionelle kokke har længe brugt mandolinjern af ...

DKK 1099 Til butik
3 Du Chef mandolinjern

Du Chef mandolinjern

Søger du et kvalitets mandolinjern og ikke har noget imod at bruge lidt flere penge. Så er Du Chef mandolinjern helt klar valget. Et robust mandolin ...

DKK 1349 Til butik
4 GEFU Mandolinjern

GEFU Mandolinjern

Et stilfuldt mandolinjern i plastik og rustfrit stål. Nem at bruge og giver dig perfekter skriver med både grønsager og frugter. Mulighed for ...

DKK 249 Til butik
5 OXO V Mandolinjern

OXO V Mandolinjern

OXO V Mandolinjern kommer med forskellige knive som er beregnet til forskellige udskæringer, hvor selve tykkelsen kan justeres efter behov på siden ...

DKK 334 Til butik

Hvad er et mandolinjern?

Du har sikkert selv stået i den situation, at aftenens madopskrift indeholdte løg, men du valgte at undvære det for at undgå løg-scenariet. Man ender altid med fingre der lugter af løg, og øjne der ser ud som om, man lige har fået af vide ens kæledyr er kørt over. Med andre ord ikke lige noget man kan overskue en helt almindelig hverdags aften efter en lang dag. Eller hvad med når der skal snittes grøntsager til en lækker salat, eller en flot hjemmelavet forårsrulle. Især hvis man laver dem af gennemsigtigt rispapir, stiller det store krav ens evner med en kniv. Gulerødderne skal helst være i strimler a la julienne og ikke ukorrante stænger. Ej heller grove klumper men helst små fine tern a la brunoise. Hvis disse termer giver lige så meget mening for dig på russisk som på fransk, så frygt ej. Vi er nemlig så heldige, at de hurtige og nemme løsninger ikke længere er forbeholdt de store kokke eller køkkenet bag restauranten. Nu kan du også få lækre skåret grøntsager uden den store anstrengelse. Svaret på alle vores bønner er et mandolinjern. En moderne version af rivejernet, men med flere muligheder for skær i varierende tykkelse og form. Samtidig er det nemt at betjene og rengøre.

Førhen var snorlige strimler kun forbeholdt kokke, der havde brugt et utal af år på at håndtere knive så skarpe, at de ville kunne skære kyllinge-ben over i et hug. Og hvis man som en simpel, amatørkok eksperimenterede med skære teknikker, var ens egne fingre ofte tætte på at blive gulerødderne i gullaschen. Ikke de bedste forudsætninger for at lave lækker mad. Med et mandolinjern kan du få én samlet løsning, som kan meget mere end selv den bedste kok. Dermed behøver du ikke have gang i tre apparater på en gang, eller flere. Langt de fleste af dine behov kan dækkes med et smart tilbehør.

Hvordan kan det bruges?

Mange forskellige slags mandolinjernNu sidder du sikkert og tænker, om et mandolinjern virkelig er så godt, og om det er værdigt til en plads i dit køkken? Skal det være den, en blender, mikroovn eller måske en kaffemaskine, de næste penge skal bruges på? Om det er din pengepung eller din plads i køkkenet der bestemmer, kan vi kun sige, at et mandolinjern er dig værdigt uanset hvad. Senere vil vi komme ind på netop hvor mange forskellige versioner af andolinjern der findes. Men for nu vil vi gå lidt mere i dybden omkring funktionerne og de mange anvendelsesmuligheder.

Et mandolinjern er i sig selv meget lille, og kan oftest skilles til endnu mindre dele, hvis der er behov for det. Dette køkken tilbehør kommer med et utal af justeringsmuligheder da der er forskellige knive, mønstre og håndtag. Så hvad end dit behov måtte være, er vi sikre på et mandolinjern nok skal få det dækket – og samtidig passe på dine fingre. Det er nemlig så pædagogisk, at du aldrig får dine egne fingre i nærheden af kniven mens du bruger det. Du holder din hånd på et håndtag, der har fat i den grøntsag du vil skære. Der er altså udover en madvare yderligere et stykke hårdt plastik i form af håndtaget mellem dig og kniven. Mandolinjernet har en smart vinkel, der gør det kan stå på køkkenbordet, eller lægges over en tallerken/skål mens du snitter. Dermed undgår du at få små stykker gulerod, løg eller andet ud over det hele. De medfølgende tilbehørsdele kan skiftes ud efter ønske. Der er blade til at give tynde skiver, og blade til at give tykkere skiver, afhængig af hvad man er i humør til.

Hvordan rengøres et mandolinjern?

Når du så er færdig med at snitte derud af på dit mandolinjern, skal du til rengøringen. Med mindre du er en af de heldige der er velsignet med opvaskemaskine, tænker du sikkert altid strategisk i et køkken. Overvejer grundigt hvor få ting du kan gøre beskidte, for i sidste ende at have mindst muligt rengøring. Og de dele der skal ligge i blød, som har hjørner man aldrig når ind i, de er langt fra populære. Det samme gælder stegepanden, der tiltrækker skidt som en magnet. Uanset hvor meget man skrubber, eller hvilke fancy midler man tager i brug, så kan den bare ikke blive ren.

Udover at være særdeles funktionel er et mandolinjern også rigtig nemt at rengøre. Uanset om du har opvaskemaskine eller ej, kan du få det klar til brug igen indenfor ganske få minutter. Mandolinjern kan deles i flere dele, og det er derfor nemt at komme helt ind i krogene og få alt smuds og griseri væk. I og med den præparerer produkter, som du i sidste ende skal have i munden, er hygiejne meget vigtigt. Ikke fordi fødevarestyrelsen kommer forbi og uddeler smileyer til dig, men mere for din egen skyld (og dit helbreds).

Mandolinjernet er lavet af plastik og har en glat belægning, der let afviser snavs, så rengøringen sker hurtigt. Derudover tåler den utallige ganges brug og rengøring, før du kan se brugstegn på den. Så du har udsigt til mange timers kokkerering med et mandolinjern.

Se også en video om hvordan en mandolinjern virker her.

Hvad koster et mandolinjern?

Hvad koster et mandolinjernNetop levetiden kan være et godt argument for hvad et mandolinjern ligger på i pris. Mærket OXO har et i den helt billige ende til 127 kroner, og Du Chef kan tilbyde luksus versionen til 1.349 kr. Som med så mange andre ting skal du opveje dine behov kontra din økonomi. Overvej hvor meget du spiser af frugt og grønt, som typisk er det mandolinjernet kan bruges til. Og hvis du spiser meget af den slags, hvilken form foretrækker du dem så i? Hvis det går an i grove, store stykker og måske endda med skræl, så er det ikke sikkert du har behov for et mandolinjern. Men hvis du kan lide at gøre det lidt mere kreativt og tiltalende for øjet, så kan dette køkken tilbehør hjælpe dig til hurtigt at få snorlige strimler af alt lige fra æbler til kål.

Som med så meget andet her i livet hænger kvalitet og pris sammen her. Og med et mandolinjern bør du ikke gå på kompromis med pris. Så hellere vente det længere til du har sparet op. Du behøver ikke spendere hele opsparingen på et mandolinjern, men på den anden side får du heller ikke megen glæde af et billigt mandolinjern der er sløvt, og som går i stykker efter nr 2 gulerod. Et sløvt blad gør desuden heller ikke noget godt for hastigheden, og i dag gælder det helst om at kunne nå det hele på den halve tid. Så tænk dig om når du skal vælge.

For at gøre det lidt nemmere for dig at finde det helt rigtige mandolinjern til dig, har vi samlet en beskrivelse af 5 rigtig gode varianter:

OXO V mandolinjern

Dette mandolinjern har et klassisk design med den hvide farve og plastik overflade. Det kan placeres i en skrå vinkel enten over dit skærebræt eller fad. De smarte gummi tilføjelser på enden gør, at det ikke glider mens du skærer. OXO har kræset for brugervenligheden på flere måder, så du kan blive rigtig glad for dit nye redskab. Rillerne på overfladen gør, at din frugt/grøntsag ikke glider, når du skærer. Håndtaget har desuden også pigge, som holder ekstra godt fast i madvarerne, så dine fingre kan være sikre. Der medfølger flere forskellige blade i rustfrit stål, som kan skære alt lige fra skiver til strimler – endda pomfritter. På siden af mandolinjernet kan du justere tykkelsen til lige præcis dit behov.

Når du skal skifte imellem knivene er de ikke særlig langt væk. De er nemlig placeret ganske smart inde i selve mandolinjernet. Du skal blot løfte op i plastikdelen overfor bladet (husk at pas på dine fingre), og så kan du under mandolinjernet vælge et andet blad og sætte på. Og så er du klar til at skære igen. Netop denne feature kan desværre også være dette mandolinjerns svaghed, da man kan komme ud for at mandolinen giver sig lidt, og du ender med ujævne skiver.

For at passe godt på din nye ven er det bedst at rengøre de rustfri blade i hånden. Men resten af dette mandolinjern kan du skille ad og placere på øverste hylde i opvaskemaskinen. OXO har placeret sig i den lave prisende her, og det kan ses på plastik designet. Men hvis du er på udkig efter en stabil løsning der ikke ruinerer dig, er dette mandolinjern et godt bud.

GEFU mandolinjern

Her har du den billigste model i vores test, og den eneste der skal holdes i hånden. GEFU er et kendt mærke indenfor køkkenredskaber, og det beviser de også med dette jern. Man behøver ikke være professionel for at kunne håndtere dette brugervenlige mandolin.

Designet er holdt i klassisk sort med stål midte. Oppe ved håndtaget er der placeret en justeringsknap, så du nemt kan ændre på tykkelsen af dine skiver og strimler. Der er i alt 5 forskellige muligheder, så du kan skære fra 5 mm til 5 cm – så er alle behov vist dækket ind. Håndtaget er rundt og let at håndtere, og har pigge til at holde fast på de madvarer du vil skære.

Dette mandolinjern kan nemt rengøres, da det hele tåler at komme i opvaskemaskinen. Skærene har en god skarphed, og for basis behov kan mandolinen her være en god tilføjelse til dit køkken.

Bron-coucke mandolinjern

Mandolinjernet fra Bron-coucke er lige en tand bedre end de andre vi indtil videre har nævnt. Hele jernet er fremstillet i rustfri stål, og dermed er af rigtig lækker kvalitet. Der medfølger faste knive, der har en god skarphed. Når de med tiden bliver lidt sløvere, kan man desuden slibe dem, eller endda udskifte dem ved at købe nye dele til mandolinjernet.

Der er stort set ikke grænser for hvad du kan snitte med dette jern. Det er kun dig selv der sætter grænsen (eller måske din planlagte aftensmad). Sikkerheden er i top med de skridsikre fødder, der holder mandolinen solidt fast på bordet mens du bruger det.

Vi har her fat i en af de dyre drenge indenfor mandolin verdenen, men vi vil bestemt mene det er pengene værd. Det er lavet af et firma med et godt ry, og er nemt at bruge – så nemt at mange professionelle kokke verden over har netop dette i deres køkken. Vil du også være med i klubben?

Oxo mandolinjern i stål

OXO har sneget sig ind i vores test to steder, da vi virkelig synes de laver gode køkkenredskaber. Her er et godt bud på et mandolinjern der ser super avanceret ud, men som er så nemt at bruge, at dine børn også kan være med. Og hvem vil ikke gerne have ekstra hjælp i køkkenet.

Designet er sort med rustfri stål på bladene. Der er tilsat riller for at holde på grøntsagerne, men de er samtidig så diskrete, at de ikke påvirker dine fine skiver. Den har en praktisk vinkel til at skære nemt, og masser af plads under til at opbevare dine skiver. Det bløde håndtag er behageligt at holde på, og den store justerknap på siden, gør det nemt at ændre på tykkelsen af dit resultat. Håndtaget holder dine madvare på plads og holder dine fingre langt væk fra de skarpe blade.

Rengøring kan hurtigt overstås ved at skille jernet af, hvilket gøres nemt ved at hive i håndtaget i siden, og vippe toppen op. Igen her er det bedst at vaske bladene i hånden, men ellers kan resten sagtens tåle en tur i opvaskemaskinen.

OXO har lavet en ordentlig moppedreng af et mandolin i forhold til andre modeller, men det overskygges hurtig af kvaliteten. Knivene er kendt for at holde sig skarpe i mange år, og du kan derfor få lækker salat, pomfritter eller endda skåret ost i rigtig lang tid.

Du Chef mandolinjern

Nok det dyreste i vores test, men vi synes ikke du skulle snydes for det af den grund. Hvis du er en rigtig køkken entusiast, vil du med garanti også gerne have det lækreste grej. Så gør det ikke noget, at man skal tage lidt ekstra ud af budgettet, hvis det til gengæld betyder, at man får det bedste.

Forståeligt nok er dette mandolinjern meget populært blandt mange af de største køkkenchefer. Designet er moderne og i rustfri stål med sorte skridsikre ender. Når du står i et køkken er det essentielt at have fokus på sikkerheden. Ingen gider have negl eller finger i deres salat.

Du Chef har gjort det muligt for dig at skære hvad som helst på nærmest ingen tid. Så bliver din madlavning ikke meget nemmere – eller blæret. Med nogle lige strimler, stænger eller flotte skiver i din salat, vil dine gæster helt sikkert blive imponeret.

Der med følger 4 knive med mulighed for tykkelse på mellem 2 mm og 1 cm. Specielt disse indstillinger er gode til de eksperimenterende opskrifter fundet i det orientalske køkken. Men også en salat kan gøres ekstra tiltalende, når du kan eksperimentere med elementerne.

Så hvis du vil have et rigtig lækkert mandolinjern, der kan imponere på både bruger venlighed og design, så skal du helt klart vælge dette fra Du Chef.

I videoen her kan du se hvordan et mandolinjern kan bruges, de mange funktioner og hvor nemt det er. (Videoen er udviklet af H. W. Larsen A/S)

Hvilken mandolinjern skal du så vælge?

Som med alt andet i livet, bliver man nød til at tage et valg. Spørgsmålet er så hvilken der passer bedst til dit køkken. Denne test er udformet så du bedst muligt kan tage det valg, velvidende at du har taget den rigtige beslutning. Denne test er baseret på 6 vigtige kriterier som i en sammenhæng udgør den altafgørende bedømmelse af hvert enkelt mandolinjern. Det skal nævnes at der findes andre mandolinjern ude på markedet som ikke indgår i denne test. Skulle det ske at ingen af dem falder i din smag, vil vi sikre os at du har de remedier og viden til at kunne finde den mandolinjern der passer bedst til dig og dit køkken.

  • Brugervenlighed - Brugervenlighed er utrolig vigtig, det skal være nemt at betjene et mandolinjern, indstille og skille ad. Vi skal undgå irritationsmomenter og unødig tidsspilde.

  • Justeringsmuligheder - Dette er en basal ting, men ikke alle mandolinjern har denne mulighed. Du skal kunne vælge tykkelsen af dine frugter og grønsager. Umiddelbart vil vi anbefale at du anskaffer dig et mandolinjern der har mellem 3-5 justeringsmuligheder.

  • Rengøring - Rengøring er en af de ting de fleste nødig vil bruge lang tid på. Det skal derfor være nemt at skille mandolinjernet ad og rengøre det uden de store kvaler. Væ.r opmærksom på at ikke alle mandolinjern er egnet til maskinvask.

  • Udformning - Der er stor variation på udformningen af de forskellige mandoliner. Alt fra plastik til stål. Udformningen har en stor betydning for kvalitet, brugervenlighed samt rengøring.

  • Kvalitet - Kvaliteten af konstruktionen, justeringsmulighederne eller selve bladet. Du vil nødig købe et mandolin der begynder at skabe problemer efter få gange i brug. Bladet skal forblive skarpt så længe som muligt og give dig den tykkelse af frugter og grønser du vælger.

  • Pris - Prisen afhænger af mange faktorer så som: Kvalitet, konstruktion, mærke osv. Det eneste vi råder dig til er at du ikke anskaffer dig et discountmærke som du alligevel kommer til at erstatte inden længe.

Konklusion

Tiden hvor du kun behøvede en enkel god køkkenkniv er ovre. I dag vrimler det med madprogrammer i fjernsynet, som viser os hvordan vi laver lækker mad. Vi får dagligt at vide, at vi skal spise mere grønt, og at det skal være lækkert og varierende. Man spiser trods alt også med øjnene. så det er vigtigt at det du kommer i munden ser godt ud. Ikke alle har brugt mange år på kokkeskolen, og kan svinge en kniv med lynets hast. Eller måske har man ikke tålmodighed og tid nok til at bruge aftenerne på at hakke af sted i køkkenet. Det problem kan nu løses nemt og (semi) billigt med et mandolinjern. Her får du din nye bedste ven i et køkken, som nemt og hurtigt kan snitte alle dine skiver, strimler eller stænger. Brug gerne lidt tid på at læse vores test igennem inden du vælger, og hav fokus på dine behov. Er du glad for at bruge hårdere elementer såsom ost, ingefær eller store gulerødder, så bør du gå lidt op i pris for dermed at få et bedre skær. Men hvis du bare skal have et par skiver tomat og lidt pomfritter til din aftensmad, kan du slippe med et par hundrede kroner.

Vi er meget begejstrede for mandolinjern og mener kun dens popularitet vil stige med årene. Der kommer flere opgaver ind i vores liv, længere arbejdstider og mindre overskud. Så brug ikke det som undskyldning for dårlig mad – brug i stedet lidt penge på at gøre dit liv lettere. Mandolinjernet fortjener helt klart en plads i dit køkken (og i dit hjerte).