Sådan slipper du af med fnat

Behandling af fnat med en fnatkur der virker

Den aller bedste kur med fnat, er helt klart NIX Fnatcreme!

Hvordan skal du anvende Nix fnatcreme?

Har du fået udstedt NIX fnatcreme af lægen, ska du altid følge din læges vejledning. Er du i tvivl om noget, så altid spørg din læge. 

Voksne og børn over 12 år: Op til 1 tube
Børn 6-12 år: Op til 1/2 tube.
Børn 2-5 år: Smør creme over hele kroppen, undtagen i hovedet.
Børn under 3 år: Smør creme over hele kroppen samt i ansigtet og hårbunden. Op til 1/4 tube.

Afvask cremen efter 8-12 timer. Du kan eventuelt gentage behandlingen, dog tidligst efter 7 dage. Du må kun bruge Nix til børn under 2 år efter aftale med en læge.

Brugsanvisning
Før brug af cremen skal huden være ren, tør og må ikke være varm (f.eks. som efter et bad). Påfør cremen omhyggeligt over hele kroppen undtagen i hovedet. Hos børn under 3 år smør også ansigt og hårbund ind. Afvask cremen efter 8-12 timer. Hvis du vasker hænderne inden du vasker cremen afkroppen, skal du smøre hænderne ind igen. Husk at påføre cremen under huden under neglene, mellem finger og tæer, under armene og navlen. Husk også at indsmøre den tynde hud ved brystvorterne, på kønsdelene og omkring endetarmen. Få eventuelt hjælp til fuldstændig indsmøring af ryggen. Børn kan have brug for hjælp fra voksne.

En behandling er ofte tilstrækkelig. Kløe i huden kan fortsætte i op til 4 uger efter behandlingen og skyldes normalteftervirkninger af angrebet, fordi der opstår en allergisk reaktion mod miderne. Det behøver derfor ikke være tegn på behandlingssvigt. Hvis du mener, at virkningerne af Nix er for kraftige eller for svage, bør du tale med din læge herom.

Added to wishlistRemoved from wishlist 0
Nix Creme mod fnat 5% - 30g
Deal
2 måneder ago

Nix Creme mod fnat 5% – 30g

269,85 DKK

Alternativ fnatkur

En alternativ metode, er at bruge Tea Tree Oil. Dette naturprodukt har med stor succes været brugt som middel mod parasitære infektioner, deriblandt også anvendt mod fnat udslæt. Tea Tree Olie indeholder terpinin-4-ol, som kan udslette miden såvel som dens æg. Tea Tree er kendt for dens beroligende og lindrende effekt, som kan nedtrappe betændelse og hævelser. Olien kan bruges ved at påføre den direkte på huden eller f.eks. i vandet hvis du tager et karbad. Tea Tree olien har antiseptisk (desinficerende) virkning og flere medier og internationale studier tyder på en positiv effekt mod fnat. Det er måske et forsøg værd, eftersom Tea Tree Oil ikke er særlig dyrt, og du kan bruge det som et supplement til Nix creme behandlingen, fordi det hjælper helt sikkert mod kløen. Du kan herunder finde de billigeste tea tree oil.

Der findes også andre alternative metoder til bekæmpelse af fnat. En af metoderne som har været brugt i mange år og i mange lande, er at smøre sig ind i produkter som indeholder svovl. Det lyder måske både farligt og giftigt at bruge denne metode, men er nu slet ikke tilfældet. Det kan måske være lidt mere besværligt at bruge og din hud godt tørre ud ved brug af svovl produkter, derfor husk en god fugtighedscreme, hvis du benytter denne metode. 

Vi får rigtig mange spørgsmål omkring fnat og fnatkur. Vi kender utrolig mange mennesker som er blevet smittet med fnat indenfor de sidste par år, og derfor tænker vi på, om der en nem måde at slippe af med fnat på?

Kan man nemt komme af med fnat? Fnat er en smitsom hudtilstand, som ikke går væk af sig selv. Det er svært og kan tage lang tid at komme af med fnat, fordi miden graver sig ned i huden, og derfor svær at behandle. I denne artikel kommer vi med forskellige behandlingsmuligheder, både traditionelle og alternative metoder til fnatkur.

Hvordan opdager man at man har fået fnat? Fnat er forårsaget af små mider, der graver ned i huden. De mest normale symptomer på fnat er intens kløe, der bliver værre om natten, fordi din hud er varmere, når du ligger under dynen. Det kan også medføre hududslæt på områder, hvor miderne er gravet. Og faktisk kan kløen blive så uudholdelig og ubehagelig at man kan kradse sig til blods.

Hvordan slipper man af med fnat?

Det er selvfølgelig vigtigt, at du får stillet en korrekt diagnose og finder ud af at du rent faktisk har fnat, så start med at besøge din læge. Når du har fået bekræftet at du har fnat, så findes der en medicinsk behandling på recept som udskrives af din læge, og der findes forskellige håndkøbsmedicin. Husk det er ikke kun dig som skal have behandling, det er alle som bor i husstanden – ellers går I jo og smitter hinanden. Derfor er det vigtigt, at I allesammen får en fnatkur.

3 ting som er meget vigtige at huske, når du har fået fnat.

  1. Rengøring af hele hjemmet. Fnatmider kan overleve i op til 72 timer i sengetøj, håndklæder, sofaer osv. Miderne dør ved opvarmet vand i 60% – så vask mest muligt på kogevask.
  2. Miderne kan kun overleve i 72 timer uden kontakt med huden, og derfor kan du overveje en mini-weekend og komme væk fra hjemmet. Når du kommer hjem, så vask lige sengetøjet for en sikkerhedsskyld.
  3. Find ud at hvordan du har fået fnat. Hvis ikke du finder smittekilden, så kan du blive smittet igen med fnat. Er det et håndklæde, en kollega, din partner, dine børn, en hotel ophold…mulighederne er mange.

fnatkur

Mest almindelige spørgsmål omkring fnat

Kan jeg få fnat fra mit kæledyr? Ja, du kan godt få fnat fra din hund, kat eller kanin. Miden som inficerer mennesker angriber også mange andre dyrearter.

Fnat smitter kun ved sex? Nej, man kan få fnat på mange forskellige måder, f.eks. ved at bruge samme håndklæde eller sengetøj som en smittet. Men fnat smitter primært gennem berøring og kropskontakt, og smitter især gennem sex.

Kan fnatmider flyve eller hoppe? Nej, fnatmider kan ikke flyve eller hoppe igennem luften. De er kun i stand til at kravle. Deres kroppe er designet til at grave sig ind i huden

Kan jeg dø af fnat? Nej, ingen er nogensinde døde direkte af fnat. Men fnat kan efterlade åbne sår, der kan gøre det lettere at få alvorlige bakterielle og infektioner.

Kan jeg få fnat i munden? Nej, fnat kan ikke leve i din mund, der er for meget vand og enzymer til stede for dem til at overleve i det miljø. Hvis en fnat mide tilfældigvis kravlede ind i munden, ville den sandsynligvis blive slugt og død i din mavesyre.

Er fnat og sengelus det samme? Nej, fnat og sengelus er to forskellige parasitter. Der er to hovedforskelle, der adskiller dem. Den første er, at sengelus er meget større og synlige for det menneskelige øje, hvorimod fnat er mikroskopisk. Den anden forskel er, at sengelus suger dit blod, mens de sidder på toppen af din hud, og fnat lever af død hud, mens de graver nedenunder huden.

Hvad er Norsk fnat? Skorpefnat også kaldet norsk fnat er en speciel og sjælden form for fnat, der er så slem at din hud nærmest bliver til en skorpe. Den er meget sjældent og som ses kun hos ældre eller folk med meget nedsatte immunforsvar.

Huske disse ting omkring fnatkur

Kan fnat komme tilbage efter behandling? Ja, fnat kan godt komme tilbage efter behandling, hvis ikke du har fået dem udryddet fuldstændigt. Derfor er det også vigtigt at alle i husstanden bliver behandlet.

Kan jeg blive syg af fnat? Nej, du bliver ikke syg af fnat. Men du kan selvfølgelig opleve meget træthed, fordi kløen fra fnat kan holde dig vågen om natten og dermed forårsage søvnmangel.

Kan jeg få ar af fnat? Ja, men kun midlertidige ar. De vil normalt ikke efterlade permanente ar, medmindre du har kradse og kløet så meget at det er blev til et åbent sår. 

Vil fnat forsvinde af et varmt karbad? Nej, fnat forsvinder ikke af at du tager et varmt karbad. Du vil du muligvis kunne dræbe fnatmider i overfladen af huden, men resten vil overleve.

Vil fnat forsvinde hvis jeg går i sauna? Nej, det vil det ikke. En varm sauna dræber mider, der kravler rundt på overfladen af din hud, men det dræber ikke miderne, der er under din hud, fordi saunaer ikke ændrer temperaturen i din indre krop så meget.

Kan jeg blive smittet med fnat af et håndtryk? Ja, du kan godt blive smittet af fnat ved et håndtryk og derfor skal du ikke give hånd til folk som man ved at de har fnat. Men husk at miden kan kun kravle, derfor kræver det et langt håndtryk for at blive smittet.

Kan jeg få fnat af at dele tøj med en som er smittet? Ja, i allerhøjeste grad. Hvis du låner tøj af nogle som har fnat, kan du nemt blive smittet. Men husk at hvis tøjet er blevet vasket ved 60% eller vedkommende ikke har gået med det i 4 dage, så smitter det ikke (miden kan kun overleve i 4 dage uden menneske kontakt)

Kan jeg blive smittet af fnat i svømmehallen? Nej, du bliver ikke smittet med fnat af vandet i svømmehallen. Der er klor i vandet som gør at fnat ikke kan overleve. Men du kan sagtens få fnat, hvis du bruger samme håndklæde som en smittet.

Andre ting du måske ikke vidste om fnat

Kan jeg mærke fnatmiden kravle på min hud? Nej, fnat er for lille til at du kan føle noget. Den “kravlende” fornemmelse skyldes faktisk en immunreaktion, der også forårsager røde buler og udslæt.

Er fnat farlig for gravide? Nej, fnat er ikke farlig for gravide – dog kan det være udmattende og trættende, hvis ikke man får sovet. Nix cremen som bruges til behandling er heller ikke farlig for gravide, men spørg altid din læge hvis du er i tvivl og læs vejledningen.

Fnat rammer kun folk som er uhygiejniske? Nej, det kan ramme alle, også små børn. Og det er ingen skam at have fnat. Faktisk er det vigtigt at informere folk man har været i kontakt med, så de også kan blive behandlet.

Husk at du kan sagtens kan slippe af med fnat, det er kræver bare lidt hårdt arbejde, tålmodighed og opmærksomhed. Sørg for at følge vejledningen for behandlingen meget nøje. Derudover skal du huske, at din krop kan blive ved med at klø i op til 4 uger efter behandling. Hvis du stadig kløe 5-6 uger efter behandlingen, så må du regne med at du stadig er smittet, og du skal begynde en ny fnatkur.

Er fnat og fladlus det samme? Nej, fnat og fladlus er ikke det samme. Fladlus lever i kønshår, f.eks. skridtet og under armene. Fnat kan være over hele kroppen.

Rengøring af hjemmet

Når du er i behandling for fnat, så er det meget vigtigt, at du også sørger for at gøre rent og vaske tøj. Vi henviser til nedenstående guide som er skrevet af  Odense Universitetshopital.

Det er meget vigtigt, at du hele tiden er opmærksom på rengøring og vask. Alle beklædningsgenstande, sko, sengetøj, dyner, puder, rullemadrasser, håndklæder, bamser, løse tæpper osv. vaskes ved 60 grader. Hvis enkelte ting ikke kan tåle vask ved 60 grader eller det ikke muligt at få inden i vaskemaskinen, så skal det isoleres i en plastikpose i en uge. Dette gælder altså alt hvad du har haft kontakt med i ugen op til behandlingen. Stofmøbler skal støvsuges, og henstå i en uge eller dækkes med plastik. Hele boligen skal gøres grundigt rent. Evt. bilsæder og autostole skal også støvsuges grundigt og dækkes med plastik eller ikke benyttes i en uge. Og husk at det er MEGET vigtigt at alle i husstanden bliver behandlet på samme tid for at undgå at smitte hinanden på ny.

Flere og flere snakker om at putte deres ting i fryseren i stedet for at vaske på 60 grader, og dermed fryse miden ihjel. Dette er en meget usikker metode, og kan ikke anbefales. Det er korrekt at i visse forsøg, har man haft held med at fryse fnat ihjel, men det kræver frysere som kan gå ned til -25 grader. Hvis du benytter en almindelig fryser, så er det usikkert hvor hurtigt en fnatmide dør.

Sådan slipper du af med fnat

Der findes forskellige behandlingsmetoder til at komme af med fnat som du kan læse her:

Fnatkur behandling med Nix creme med 5% Permethrin som er et håndkøbsmedicin. Du kan købe Nix cremen på apoteket eller hvis du vil spare penge, kan du købe det på nettet. Cremen påføres hele kroppen grundigt og skal sidde natten over. Dette skal så gentages efter nøjagtig 7 dage. Afhængig af hvor stor din krop er, så kan det være en god idé at købe 2 cremer til hver voksen person som skal behandles, og 1 tube til hvert barn – det er virkelig ærgerligt at mangle creme til 2. behandlingen efter 7 dage.

Kan bruges til både voksne og børn
Nix Creme mod fnat 5%

NIX fnatcreme indeholder 5% permetrin, der effektivt dræber den mide, som forårsager fnat. Nix Creme smøres ind på kroppen og virker i nattens løb. En behandling er normalt nok.

Find Cremen lige her.

Behandling af fnat med Stromectol. Dette produkt er en tabletbehandling, og produktet kan kun udskrives på recept af din egen læge. Behandlingen skal gentages efter 7 dage. Bemærk at reglerne for dette produkt blev ændret i november 2019, så nu kan praktiserende læger også udskrive dette Stromectol til behandling af fnat, som ellers tidligere kun var forbeholdt hudlæger. Husk at fortælle din læge dette, da vedkommende måske ikke er klar over det. Kilde: Lægemiddelstyrelsen

Køb i Sverige

En sidste mulighed kan være produktet Tenutex som også kan udskrives af din egen læge. Produktet findes også som håndkøbsmedicin i Sverige. Tenutex bruges af svenskerne til at behandle fnat med ligesom vi bruger Nix Creme  i Danmark.Produktet skal holdes på køl, og derfor kan du ikke bestille det på en webshop i Sverige. Men det kan købes på apoteker i Sverige. Husk at medbringe køletaske til opbevaring af Tenutex til hjemturen.  Produktet skal sidde i 24 timer.

Hvad man skal vælge kommer an på forskellige ting. Men selvfølgelig er prisen også en afgørende faktor. Og ingen tvivl om at Stromectol er dyrest.

Hvordan ser fnat angreb ud?

Fnat kan se ud på mange forskellige måder afhængigt af, hvor på kroppen du rammes.

Et typisk fnat angreb på hånden (foto: Sundhed.dk)

fnatkur behandling

Typisk fnat angreb på armen (foto: Sundhed.dk)

Fnat angrebet påvirker normalt hele kroppen bortset fra hovedet. Følgende områder kan især påvirkes:

Underarm området
Omkring taljen
Indersiden af albuen
De nederste balder
Underbenene
Fodsålerne
Knæene
Skulderbladene
Det kvindelige kønsområde
Lysken
Omkring anklerne

Kan børn og babyer få fnat?

Ja, det kan de sagtens – og derfor er det også vigtigt at fortælle f.eks. børnehaven, hvis dit barn har fået fnat, så alle børn og voksne i institutionen kan komme i behandling. Hos børn og babyer kan midegangene ofte ses i disse områder:

Ansigt
Hoved
Nakke
Hovedbund
Håndflader
Fodsåler

Fnat miden efterlader små røde pletter og sølvfarvede streger på huden. Disse mærker er forårsaget af, at mider, der graver ned i huden.

Gode råd mod kløe hvis du er ramt af fnat. 

Folk som har prøvet at blive smittet med fnat ved hvor slemt kløen kan være, og specielt om natten, hvor vi har dyne på føles det endnu værre. Men vi har samlet et par råd som du måske kan bruge. Gurkemeje kan måske ikke dræbe fnatmider. Det er imidlertid en fantastisk måde at mindske betændelse og reducere dine symptomer. Gnid det derefter overalt, hvor du har udslæt eller stød. Dette vil hjælpe med at reducere kløe og smerter og hjælpe dine sår med at heles hurtigere. Som tidligere nævnt så har Tea Tree Oil mange positive effekter mod fnat, og man kan også blande kokosolie sammen med Tea Tree Oil og smøre hele kroppen ind i det.

Hvordan ser en fnatmide ud når den bevæger sig?

Skal jeg blive hjemme hvis jeg har fnat?

Nej, du behøver “heldigvis” ikke at blive hjemme fra arbejde, skole eller børnepasning. Men husk at fortæl at du har fået fnat og er i behandling, og så skal du selvfølgelig ikke rende rundt om kramme og give håndtryk på arbejdspladsen eller skolen.

En anden vigtig ting som folk glemmer, er at have korte, rene negle. Sørg også for ikke at have lange negle, fordi hvis du klør dig forskellige steder på kroppen, kan du sprede fnatmiden til endnu flere dele på din krop.Glem ikke neglene på tæerne.

Fakta om Fnat

  • Fnat smitter og kan ramme alle.
  • Fnatmiden har brug for hud for at overleve, men kan den leve uden en menneskelig vært i op til 72 timer.
  • Udslæt og kløe der opleves, er et resultat af kroppens allergiske reaktion på mider, deres æg og affald.
  • Den gennemsnitlige person, der er inficeret med fnat, vil have 15 til 20 mider til stede.
  • Du kan sagtens blive smittet igen med fnat selvom du har været i behandling og været sygdomsfri.
  • Man vurderer at der er over 300 millioner mennesker smittet med fnat i verden.

Frustration og behandling

Mange med fnat oplever en frustration over kløen og udslæt. Mange føler måske ikke behandlingerne virker. Man prøver måske flere forskellige cremer og behandlinger som syntes ikke til at virke efter hensigten. Men det er som sagt vigtigt, at du også sørger for rengøring af hus, bil, kærester og børn, fordi ellers forsætter smittekilden. Derfor kan man huske at hele husstanden skal behandles med fnatkuren. Der findes ingen mirakelkur, det kræver behandling, hårdt arbejde og tålmodighed, og så vil resultatet også vise sig i sidste ende.

Hvad skal man gøre?

Hvis man har mistanke om, at man lider af fnat, skal du tage kontakt til din praktiserende læge. Vedkommende kan henvise dig til en hudlæge, hvis der er tale om andet end et fnat angreb. Du skal endelig ikke føle dig alene med lidelsen, fordi masser af mennesker er smittet med fnat og kender alt til dine problemer med rødme, kløe og måske manglende søvn. Et god råd til fnat ramte, er at sørge for noget lindrende creme mod kløe – fordi det bliver først et rigtigt stort problem, hvis ikke du får din søvn. Som sagt kender vi flere som oplever positive effekter med 100% rent Tea Tree Oil

Behandlingens forløb

Frustrationer kan der være mange af, med det er altså utrolig vigtig at følge anvisningerne på de forskellige medicin eller cremer. Hvis du bruger Nix cremen og glemmer 2. behandling efter 7 dage, så skal du starte helt forfra med fnatkuren og med rengøring. Det gør fnat problemet til en unødvendig frustrerende og irriterende oplevelse både fysisk såvel som psykisk.

Du er også meget velkommen til at læse store guide med masser af tips og råd omkring behandling af psoriasis.

Husk at du må gerne skrive en kommentar, hvis du har gode tips og råd til andre læsere. Det kan både være positive eller negative behandlingsmetoder, eller gode tips til lindring af kløe.behandling af fnat

Ovenstående artikel er skrevet på baggrund af informationer fra Sundhed.dk, hospitaler og generel information på nettet. Men husk vi er ikke læger eller medicin uddannet, så kontakt altid din læge hvis du er i tvivl.

Added to wishlistRemoved from wishlist 0
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
Nix Creme mod fnat 5% - 30g
Deal
2 måneder ago

Nix Creme mod fnat 5% – 30g

269,85 DKK
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
Nova TTO Tea Tree Oil 100% - 10 ml
Deal
2 måneder ago

Nova TTO Tea Tree Oil 100% – 10 ml

39,00 DKK
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
Nova TTO tea tree oil 100 %- 25 ml
Deal
2 måneder ago

Nova TTO tea tree oil 100 %- 25 ml

59,00 DKK
Added to wishlistRemoved from wishlist 0

Vi hører gerne din mening...

Skriv en besked

Logo
Shopping cart