Psoriasis og behandling

Psoriasis er en af de mest udbredte hudsygdomme der findes. Det er en arvelig og kronisk sygdom der angriber hudens celler. I Danmark er det ca. 3% af befolkningen der er påvirket af denne sygdom. Dvs. 160.000 mennesker der må døje med denne irriterende lidelse. Der er ingen forskel på køn, da både mænd og kvinder bliver ramt lige hyppigt. Psoriasis opstår normalt mellem 12-30 års alderen, dette kan dog varierer fra person til person.

Psoriasis kan angribe stort set alle steder på kroppen og ses ofte i form af tør hud og kløende udslæt. Sygdommen skyldes kroppens egen immunforsvar, som overreagerer og danner hud celler 6-7 gange hurtigere end hvad normen er.

Berigende og beroligende kropscreme
Pharmaceris  Bodylotion
239,00 kr
Læs mere

Til rød skællende og irriteret hovedbund
Pharmaceris Shampoo
127,00 kr
Læs mere

Til psoriasis og tør hud, lindrer kløe
Olive Way – dermatologisk testet
159,00 kr
Læs mere

Føler du dig usikker på hvad psoriasis er, så kan du læse meget mere om det i disse 3 bøger, her vil du lære meget mere om de forskellige former af psoriasis, hvilke behandlingsformer der findes, samt hvad du selv kan gøre for at hæmme symptomerne. Livet består ikke kun i at sluge piller som lægen giver dig, der er utrolig meget man selv kan gøre og derved hæmme udviklingen af denne sygdom.

Informativ viden
Skrevet af M. Fjordgård
Psoriasis-nej-tak
129,95 kr
Læs mere

Psoriasis håndbog
Skrevet af Solveig Esmann
psoriasis-en-håndbog-for-voksne-og-børn
169,95 kr.  Læs mere

I denne artikel gennemgår vi emner som:

 • Psoriasis behandling
 • Psoriasis former
 • Psoriasis symptomer
 • Psoriasis kost
 • Psoriasis produkter
 • Psoriasis nyheder

Produkter til behandling af psoriasis

Der findes efterhånden en del forskellige behandlinger i forskellige former. Nogle er mere effektive end andre, desværre er de ikke alle uden bivirkninger. Jo større sværhedsgrad du har, desto flere bivirkninger indeholder behandlingen. Har du en mild form for psoriasis, så er det altid forslået at den første behandling skal bestå af cremer, salver, gel og olier. Denne form af behandling kan håndkøbes enten i fysiske butikker eller på nettet. Denne form for behandling er den mildeste der findes. Det eneste der kræves af dig er at du smører det indkøbte på det på rørte område efter anbefaling. Da vi alle er forskellige, har det den betydning at nogle af disse olier, cremer, gel og salver ikke vil virke helt efter hensigten, derfor må du personligt finde frem til den creme, olie, gel eller salve der virker bedst for dig. Ser det ud til at intet virker så bliver du nød til at rykke til andre metoder som har flere alvorlige bivirkninger. Dette er selvfølgelig uheldigt, da det både er del dyrere og mere langsommelig behandling. Her må du tage kontakt til din personlig læge.
psoriasis behandling

Psoriasis og immunforsvaret

Årsagen til psoriasis er stadig ukendt, det har dog været muligt at udrede sygdomsforløbet. Der er stærk indikation på, at det er de hvide blodlegemer der er årsagen til det udvikler sig. De hvide blodlegemer som er en del af kroppens naturlige immunforsvar, bevæger sig ud i huden, hvor de påvirker hudcellerne til at dele sig 6-7 gange hurtigere end det normale.
Denne proces kan sættes i gang af stress, skrammer og rifter i huden, infektion, koldt vejr og endda nogle former for medicin. Huden bliver inflammeret (rød og hævet). I kapløbet om at få kroppen til at bevare sit normale niveau, begynder cellerne at dele sig med en utrolig fart. Hvor det normalt tager 28 dage for den enkelte celle at udvikle sig, sker dette på blot 3-4 dage. Kroppen prøver derefter at skille sig af med de ekstra hudceller, der kan ses som de tykke, hvide skæl. Eftersom at huden er ekstra sensitiv, skal du være meget opmærksom på om det gør ondt, hvis du f.eks. får massage eller have lavet en tatovering.

Fakta om Psoriasis

 • Psoriasis er en arvelig og kronisk sygdom.
 • Ca. 3% af Danmarks befolkning er ramt af denne sygdom i forskellige former.
 • Overreaktion af immunforsvaret hvor hudcellerne dannes 6-7 gange hurtigere end hvad normen er.
 • Ses ofte som højrødt udslet med hvide skæl.
 • Sygdommen ses ofte på: albue, knæ, knoer skulder samt ryggen. Andre steder på kroppen er dog ikke udelukket.
 • Risikoen vil altid være tilstede for et nyt udbrud, også selv om der har været lange sygdomsfrie perioder.
 • Det smitter ikke.

https://youtu.be/dERg2qXCll0
En kort video om Psoriasis med “The Doctors” og Stacy London.

For flere tusinde år siden blev sygdommen beskrevet som en slags spedalskhed. Navnet stammer fra oldgræsk og betyder ”kløe”. I dag ved man, at det er en immunologisk sygdom som ikke smitter.

Der findes forskellige former for sygdommen i både udbredelsen samt forløbet af sygdommen. Det starter ofte med små røde hævelser, der vokser i størrelse hvorved der også dannes hvide skæl.

Hvad skal man gøre?

Hvis man har mistanke om, at man lider af psoriasis, skal du tage kontakt til din praktiserende læge. Han/hun vil henvise dig til en hudlæge, der derefter kan stille en kvalificeret diagnose og muligvis også sætte en behandling i gang. Det er en kronisk sygdom, det vil sige at den ikke kan helbredes, der findes dog mange behandlings muligheder, afhængig af sværhedsgraden og typen af psoriasis.
Kommer udbruddene med jævne mellemrum, kan disse skyldes bestemte faktorer. Finder du frem til synderen, kan du fremover forebygge nye udbrud i en vis grad. Her gælder det stress, rygning, alkohol, visse typer medicin og kulde.

Føler du dig alene med lidelsen og du tænker at ingen kan forstå dig. Måske tør du ikke at gå udenfor på baggrund af slem psoriasis. Der findes en glimrende side hvor du kan finde et fællesskab for alle der er pårørte af psoriasis. På Danmarks Psoriasis Forening kan du finder andre som dig, læse nyheder samt meget andet om denne sygdom. Hvis du har brug for støtte i kampen mod sygdommen, er dette det helt rette sted.

Et godt råd til personer som er ramte er, at have en god creme ved hånden og holde huden smidig. Her er der tale om en creme eller salve uden tilsætningsstoffer og alt for mange kemikalier, da disse kan gøre det værre.

Psoriasis symptomer

Psoriasis er en af de mest almindelige og udbredte sygdomme. Det er en autoimmun og kronisk sygdom der kan ramme mænd og kvinder uanset alder. Størst risiko for udviklingen af psoriasis forekommer dog ved 10-30 års alderen.

Fakta om psoriasis og symptomerne

psoriasis-symptomer

 • Symptomer kan vise sig på mange måder.
 • Hyppigste form ses som velafgrænsede skællende eller røde områder, størrelsen kan variere fra små dråbe formede pletter til håndflade store områder.
 • Det rammer tit huden, det er dog kendt at det kan ramme både negle og led. Ved angreb på neglene, vil der tydeligt kunne ses fordybninger i negleoverfladen, striber eller løsningen af neglen. Derudover ses der også gullig misfarvning. Er der tale om led, så kan området hæve og være meget smertefuld.
 • Forløbet med sygdommen kan variere meget i intensitet med perioder. Da psoriasis er kronisk vil den aldrig helt forsvinde, selv om det ser ud til at den er gået helt væk, der findes flere forskellige metoder at hæmme udbruddene.

Psoriasis findes i flere forskellige undertyper af sygdommen. De har hver især deres egne symptomer og sine karakteristiske træk. Du kan læse mere om undertyperne her:

 • Invers psoriasis
 • Plaque psoriasis
 • Guttat psoriasis
 • Psoriasis i hårbunden
 • Pustuløs psoriasis
 • Neglepsoriasis
 • Psoriasisgigt

Du kan læse meget mere om hver undertype længere nede i artiklen.

Hvad skyldes psoriasis

Man kender endnu ikke årsagen til psoriasis, der er dog efter mange års studier fastsat hvilke faktorer der kan være med til at fremprovokere psoriasis. Psoriasis er en ikke smittende sygdom, det ses dog hyppigt at personer med specielle vævstyper har større chance for udviklingen af sygdommen. Vævstyperne der er i den større risiko gruppe er: HLA CW6, HLA DR7, HLA B13, HLA B17, HLA DR7 og HLA B16.
https://youtu.be/xHXt-s41X50
Forskerne har også fundet frem til at der er indblandet flere bestemte gener kan være årsagen til udviklingen af psoriasis. Som desværre hentyder til at det er en arvelig sygdom. Man sige at chancen for udvikling af psoriasis er omkring de 15-25% hvis en af forældrene har en form for psoriasis men den ryger helt op på 50-60% hvis begge forældre har sygdommen.
Ud over dette kan man være ”bære” af psoriasis, dvs. at sygdommen kan sidde i kroppen uden personens viden om dette. Hvis først man har et udbrud, så vil flere følge resten af livet.

Her kommer faktorerne ind som kan være med til at fremprovokerer psoriasis:

 • Infektion
 • Medicin
 • Psykisk stress
 • Skader på huden
 • Klima
 • Rygning
 • Alkohol
 • Euforiserende stoffer
 • Overvægt
 • Kost

Du kan læse nærmere om disse faktorer og hvilke betydning de har samt hvad du kan gøre hvis du har psoriasis. Alt dette kan du finde under Psoriasis kost.

Som tidligere skrevet kan psoriasis have flere forskellige faktorer, især hvis man dykker ned til undertyperne af sygdommen. Det kan være ret svært at bedømme symptomerne da mange af disse kan ligne andre almindelige sygdomme. Hvis du er i tvivl, så tag kontakt til din læge, da med sikkerhed kan give dig et kvalificeret svar eller sende dig til en specialist. Det værste du kan gøre er at lade som ingen ting og håbe på det bedste. Psoriasis har det med at vokse sig større og udvikle sig til mere alvorlige psoriasis typer hvis intet bliver gjort. Sørg for at følge læges råd for at dæmpe udbruddene og pas på dig selv.

Psoriasis former

Som tidligere nævnt, findes der flere forskellige undergrupper og former af psoriasis som alle reagere og opfører sig forskelligt.

Plaque psoriasis

Hvad er plaque psoriasis?
plaque-psoriasisPlaque psoriasis er den mest udbredte form for psoriasis. Ca. 80% af alle der lider af psoriasis, har denne form for lidelsen. Plaque kan forekomme alle steder på kroppen.

Hvilke kendetegn er der ved plaque psoriasis?
Ved plaque psoriasis er det typisk at se hævede og afgrænsede røde områder, dækket af skinnende skæl. Typisk for denne form af psoriasis er at den oftest starter som guttate psoriasis (dråbeformet), går over i nummulate psoriasis (møntformede) og flyder så sammen til plaque formen.

Denne form af psoriasis har 2 slags skæl. Det øverste skæl sidder løst og kan derfor nemt fjernes, hvorimod de nederste skæl sidder godt fast i huden. Undgå at skabe disse da huden hurtigt kan komme til at bløde. Bliver de øverste skæl ikke fjernet, vil de efter noget tid selv falde af.

Plaque psoriasis kan forekomme overalt på kroppen, den findes dog hyppigst på ryggen, hårbunden, knæ og albuer.

Hvordan behandler man plaque psoriasis?
Binyrebarkhormon samt D-vitamin bliver brugt ved lokalbehandling. Er der tale om udbredt psoriasis tager man ultraviolet lys i brug (bredspektret UVB). I vise tilfælde er dette dog ikke nok, derfor anvender man systematisk behandling. Ved svære tilfælde, bliver man tilbudt biologisk behandling.

Guttat psoriasis

Hvad er guttat psoriasis?
psoriasis-guttateGuttat psoriasis er en form for psoriasis, hvor man får et stort udbrud med mange små dråbeformede pletter. Disse dråbeformede pletter er typisk 2-5 millimeter i diamenter og dækket af et fint lag skæl. Som regel kommer dette udbrud af dråbeformede pletter på torsoen (ryg og mave/bryst partiet), det kan dog være tilfælde hvor udbruddet vil kunne ses i hårbunden.

Hvem får guttat psoriasis?
Børn og unge har deres første udbrud tit i dråbeformet psoriasis. Denne form for psoriasis bliver ofte udløst af en eller flere infektioner. Typisk kommer udbruddet af halsbetændelse med streptokokker, der kan dog være andre udløsende faktorer der spiller ind.

Hvordan behandler man guttat psoriasis?
Guttat psoriasis kan udvikle sig til nummulat psoriasis, der kan identificeres ved lidt større, møntformede pletter. Der er gode muligheder for behandling uanset om det er guttat eller nummulat psoriasis der er i udbrud. I nogle tilfælde kan udslettet forsvinde helt af sig selv og man derved ikke skal gøre mere ved det.
Denne form for psoriasis kan behandles med creme eller salve. Der bliver dog ofte anvendt en behandling med ultraviolet lys. Denne behandling kan kombineres med lokalbehandling i form af binyrebark hormon.

Invers psoriasis

Hvad er invers psoriasis?
invers-psoriasisIvers psoriasis er en form for psoriasis der sidder i hudfolderne. Dette er typisk for armhulerne, under og mellem brysterne, mellem ballerne og i skridtet.

Hvilke kendetegn er der ved invers psoriasis?
Invers psoriasis er en lidt anderledes form psoriasis, dette kan tydeligt ses på de på rørte områder. Her vil man typisk se at huden er glat, hævet og rød dog er der ingen skæl at finde. Disse røde plamager er meget følsomme for gnavende tøj og findes hyppigst hos overvægtige mennesker. Normalvægtige er dog ikke ude for fare, da de også kan få invers psoriasis.

Hvordan behandler man invers psoriasis?
Lider man af invers psoriasis og på samme tid er overvægtig, så er det en god ide at tabe sig. Problemet med denne lidelse og overvægt gør at man risikerer at få infektioner i hudfolderne som kunne være en af de mange former for svamp eller bakterier.

Invers psoriasis kan behandles med binyrebarkhormon samt D-vitamin, disse kan være med til at sætte udbruddene i ro ved regelmæssig brug. Behandlingen skal dog ske med yderst forsigtighed, da huden i områderne er ekseptionel følsom og er udsat for bivirkninger som hudirritation.

Neglepsoriasis

Hvad er neglepsoriasis?
neglepsoriasisNeglepsoriasis befinder sig i samt omring neglen.

Det viser sig at ca. halvdelen af alle med psoriasis, har mere eller mindre negleforandringer hvor det faktisk kan være de eneste symptomer på sygdommen. Neglepsoriasis kan til forvekslings ligne neglesvamp. Er du selv i tvivl, tag et snak med din personlige læge som derfra kan tage den korrekte beslutning/diagnose.

Hvilke kendetegn er der ved neglepsoriasis?
Et let tilfælde af neglepsoriasis, vil der på neglene ses små fordybninger. Middel tilfælde af neglepsoriasis vil neglene misfarves og med tiden også løsnes. I svær tilfælde vil neglen blive helt ødelagt. Som tidligere nævn, kan denne lidelse til forveksling ligne svær angreb af neglesvamp, derfor vil midler mod svamp ikke virke. Det er derfor vigtig at få stille den korrekte diagnose.

Hvordan behandler man neglepsoriasis?
Der er flere forskellige metoder at tage i brug når der er tale om behandling af neglepsoriasis. Ved brug af binyrebarkhormon kan denne form af psoriasis behandles lokalt, enten ved at smøre det på eller ved injektion. Ultraviolet lys (PUVA behandling) kan også bruges. Bedst mulig behandling mod neglepsoriasis er typisk ved anvendelse af systematisk behandling. Dette kan gøres ved brug af tabletter eller en injektion med biologiske lægemidler.

Hårbundspsoriasis

Hvad er psoriasis i hårbunden?
haarbunds-psoriasisHårbundspsoriasis ses ofte som skællende røde knopper eller plamager, hvorved der også kan bemærkes løs skældannelse. Disse plamager kan sidde overalt i hårbunden, dog er det mest koncentreret på grænsen til det omgivende hud, så som: nakken og ved ørerne.

Hvilke symptomer er der ved hårbundspsoriasis?
Er man ramt af psoriasis i hårbunden, vil man ofte være generet af kløe, det utrolig sjældent at man bemærker noget form for hårtab. Ved svær psoriasis i hårbunden vil der være tilfælde af hårtab. Det skal dog hurtigt nævnes at håret vender tilbage igen, efter en vellykket behandling.
Hårbundspsoriasis kan forveksles med almindelig dannelse i hårbunden, det er dog absolut ikke det samme og midler mod skæl vil på ingen måder virke. Forskellen på almindelig skal og skæl fra psoriasis vil have røde plamager i hovedbunden. Er du i tvivl, sø råd hos din personlige læge.

Hvordan stiller man diagnosen “hårbundspsoriasis”?
Som regel har patienterne ofte psoriasis andre steder på kroppen, det er derfor normalt meget let at stille diagnosen om hårbundspsoriasis.

Hvordan behandler man hårbundspsoriasis?
Ved hårbundspsoriasis kan man med gode resultater anvende gel, creme eller shampoo der indeholder steroider og/eller D-vitamin. Lad midlet sidde i håret natten over og vask det så grundigt den følgende morgen. Denne behandling er velegnet til både moderate og svære udbrud i hårbunden.
For dem der ikke ønsker at have behandlingsmidlet siddende natten over, er der den mulighed at anvende en steroidholdig shampoo, som allerede efter 15 min brug kan vaskes ud af håret.

Pustuløs psoriasis

Hvad er pustuløs psoriasis?
pustuloes-psoriasisPustuløs psoriasis er en selvstændig sygdom der hyppigere forekommer hos patienter med psoriasis. Der findes derfor mange patienter med pustulose uden at have nogle former for psoriasis. Er du i tvivl, kontakt din læge som kan stille den korrekte diagnose.

Pustuløs kan karakteriseres som udslæt med pus. Pus er ansamling af hvide blodlegemer, der kan ses som hvidgullige punkter i huden.

Hvilke symptomer er der ved pustuløs psoriasis?
Pustuløs psoriasis ses som rødme, skældannelse, gule punkter og fortykkelse af huden. De gule punkter indeholder ansamling af hvide blodlegemer, disse kan se slemme ud, der er dog ikke tale om infektion. Derfor er der ingen smittefare, ej heller vil antibiotiske præparater hjælpe ved dette tilfælde. De små blære er ofte ømme og meget generende for patienten.

Pustulosen ses oftest i begrænsede områder omkring håndflader og fodsåler. I sjældne tilfælde kan disse dække resten af kroppen. Da disse blære er meget generende for patienten, vil det være vanskeligt at passe et almindeligt arbejde. Den mest hyppige form for pustulose bliver ofte forbundet med feber samt dårlig almentilstand. Opstår dette, vil patienten ofte blive indlagt op til flere uger indtil symptomerne daler.

Hvad er årsagen til pustuløs psoriasis?

Det er vigtigt at huske at fleste pustulose patienter ikke har almindelig psoriasis. Denne form for lidelse har ofte et tilbagevendende forløb. Kvinder med stort tobaksforbrug er især udsat for denne sygdom. Lidelsen ses også hos patienter med stofskiftesygdom eller som er følsomme over for gluten i kosten. Er der mistanke om pustulose, kontakt din læge og få en kvalificeret diagnose, da en psoriasis behandling ofte vil have en utilfredsstillende effekt på lidelsen.

Hvordan behandler man pustuløs psoriasis?
Det er ikke så simpelt at behandle pustuløs psoriasis. Ved blære/pustulose i håndflader og fodsåler prøves der altid med de sædvanlige cremer og salver, disse indeholder steroid med eller uden D-vitamin. Trin 2 i behandlingen vil være tabletbehandling med Neotigason. Yngre kvinder bliver dog ikke tilbudt denne behandling, på bagrund af risikoen for eventuelle fosterskader. I sværeste tilfælde bliver man tilbudt biologiske lægemidler.

Psoriasisgigt

Hvad er psoriasisgigt?
psoriasisgigtPsoriasisgigt ses hos ca. 10-30% af alle psoriasis patienter. Psoriasis gigt minder om symptomerne som normal leddegigt, der er dog ikke de samme forandringer i blodet.

Hvem får psoriasisgigt?
Det er typisk at se psoriasis gik udvikle sig i ca. 40-60 prs alderen. Denne lidelse giver smerter og mulig hævelse i de yderste led på fingre og tæer. Andre led som ryg samt bækkenet kan også blive angrebet.

Psoriasisgigt ses mest ved de sværere former for psoriasis, det kan dog forekomme at gigtsymptomerne er de eneste tegn på psoriasis i starten af forløbet.

Hvordan føles psoriasisgigt?
Det er svært at beskrive, da sværhedsgraden varierer fra person til person, fra milde ledsmerter til misdannede knogler.

De typiske symptomer på psoriasisgigt ses som:

 • Nedsat bevægelsesfrihed.
 • Morgenstivhed og træthed.
 • egleforandring: negleforandringen findes hos mere end 80% af alle patienter med psoriasisgigt.
 • General stivhed, smerter, hævninger og ømhed omkring led.
 • Øjenbetændelse med rødmen og smerter.

Hvad kan man gøre ved psoriasisgigt?
Det er utrolig vigtig at holde denne form for psoriasis i ro, hvis du ønsker en funktionel dag. Dette kan gøres ved hjælp af de almindelige psoriasis behandlinger, det ses dog ofte at der skal en smertestillende tablet behandling til. Ud over den normale psoriasis behandling, kan der tyes til andre former for gigtbehandlinger samt biologiske lægemidler.

Psoriasis behandling

Der findes flere forskellige undertyper af psoriasis der har hver sine specifikke psoriasis symptomer. Desværre er dette en kronisk sygdom og der findes ikke en defineret behandling der kan behandle en patient helt rask. Flere studier har dog bevist at man ved bestemte behandlinger samt andre tiltag som psoriasis kost kan dæmpe udbruddene på psoriasis.
Det er utrolig vigtigt at tage en behandling i brug så snart psoriasis er opdaget, da mange af dem kan sprede sig over kroppen samt udvikle sig til andre former der kan skabe andre komplikationer. Det viser sig at næsten hver tredje patient ikke får behandling. Dette skyldes bland andet at patienterne ikke ser det som et problem eller også ikke orker at smøre sig ind i creme eller salver dagligt.

Fakta om Psoriasis behandling

 • Der findes ingen behandling, der kurerer psoriasis
 • Der findes en række forskellige behandlinger der hæmmer udbruddene af psoriasis
 • Behandlingerne kan være lokal på huden som salver, cremer eller gel
 • Til sværere tilfælde anvender man ofte tabletter eller indsprøjtninger
 • Klima, lys og kost kan bidrage stort mod en positivt resultat

Frustration og behandling

Mange med psoriasis oplever en frustration over behandlingerne. De prøver flere forskellige cremer og salver som ikke virker efter hensigt eller holder op med at fungere helt. Især de ældre opgiver hurtigt da de ikke ser en forbedring hurtigt nok. Vores kroppe er forskellige og reagere derved også forskellige på de cremer samt salver der findes mod psoriasis. Derfor findes der ikke et bestemt mirakelkur der kan hjælpe alle og enhver. Det kan tage tid at finde den rette behandling, men resultatet vil også give pote i sidste ende.

Behandlingens forløb

Frustrationer kan der være mange af, det er dog utrolig vigtig at blive ved med forløbet. Et brat stop i behandlingsforløbet at psoriasis blusser op med fornyet kræft. Såkaldt rebound fænomen. Er resultatet ikke tilfredsstillende, så tag kontakt til din læge og tag en snak om en mulig ny behandling eller overgang til en anden creme eller salve. Stopper du midt i behandlingsforløbet vil du skulle starte helt forfra som gør det til en unødvendig frustrerende og irriterende oplevelse både fysisk såvel som psykisk.

Behandlingsformer
Behandlingsforløbet mod psoriasis består af 4 trin. Disse er opdelt i forhold til psoriasis type samt sværhedsgrad.

 • Salver, cremer og gel
 • Lysbehandling og klimaterapi
 • Systemiske lægemidler
 • Biologiske læbemidler

Disse kan benyttes hver for sig, dog kan det i nogle tilfælde vise sig at en blanding af disse kan være nødvendig for bedre at kunne bekæmpe og hæmme udbruddene af psoriasis.
psoriasis-behandling

Trin 1 – Lokal behandling (creme, salve og gel)

Som første trin i behandlingen af psoriasis bliver der altid brugt salver, cremer eller gel. Denne behandlingsform kaldes også lokalbehandling, da den kun påvirker netop det område på kroppen hvor der smøres. Der findes flere forskellige cremer, salver og geler som kan tages i brug.

Hormon cremer der kun må bruges i et tyndt lag på det berørte område. Hormonet der er tale om er binyrebarkhormon.
Bivirkninger: Brugen af hormon creme gennem længere tid kan have sine risici så som at huden bliver tyndere, de mindre hud kar kan bliver skøre og briste og derved kan komme småblødninger. Derudover kan der opstå strækmærker. Binyrebarkhormon som er effektiv har desværre en negativ effekt gennem længere brug ved at nedbryde bindevæv. Nogle kan have mindre allergiske reaktioner ved brug af denne form for creme.

Cremer med D vitamin, smøres på en til to gange om dagen. Denne form for creme findes også i en kombinationspræparat med binyrebarkhormon. Her bruger man den kun 1 gang dagligt.

Bivirkninger: Cremer med D vitamin kan give lokal irritation, og bør derfor ikke bruges i ansigtet. Man må desuden heller ikke bruge mere end 100g om ugen.

Tjæreprodukter kan fås som Creme, salve, shampoo og gel

Bivirkninger: Kan give misfarvninger af huden. Desuden bliver hudens lysfølsomhed øget og man skal derfor passe på for at være alt for længe i solen. En god ide er at bruge solfaktor for at minimere solens stråler.

Hvorfor denne behandlingsform?
Uanset sværhedsgraden af patientens psoriasis bliver man altid i første omgang tilbud lokalbehandling med cremer og salver. Denne form for behandling er den mildeste form for behandling og har færrest bivirkninger. Hvis denne form kan holde skak med psoriasis er det unødvendigt at kaste patienten i hårdere behandlinger kan der give svære bivirkninger.
Lokalbehandlingen bliver typisk vurderet efter tre måned brug, hvorved en videreforløb af behandlingen kommer på banen.

Trin 2 – Lysbehandling og klimaterapi

I denne behandling gøre man brug af UVB. Denne behandlingsform bliver brugt mod moderat og svær psoriasis. Er der ingen forbedring ved brug af UVB bliver man tilbudt PUVA behandling. Ved udbredt psoriasis og ved psoriasisgigt så bliver man tilbudt klimaterapi.

Lysbehandling med UVB (kortbølget ultraviolet lys)
Lysbehandling med UVB gives tre til fem gange om ugen. Som start på behandlingen må strålingen kun vare kort tid, gradvist kan strålingstiden sættes op. Der skal typisk 20-30 behandlinger til før man vurdere, om behandlingen fungerer.

Bivirkninger: Modtager man intensiv lysbehandling over længere tid, kan det resultere i, at huden bliver ældet. Derudover er der øget risiko for udvikling af hudkræft.

PUVA behandling
PUVA er en kombination af UVA (langbølget ultraviolet lys) og kemisk stof (Psporalen). Det kemiske stof er med til at gøre huden mere lysfølsom, hvorved huden tager bedre imod strålerne. Psporalen kan tages som tabletter. Der er også mulighed for at tage et karbad, hvor stoffet blandes med vandet.

Bivirkninger: Ved indtagelse af tabletterne kan der forekomme kvalme, hovedpine og svimmelhed. Dette kan man heldigvis undgås ved brug af karbad, hvorved stoffet blot binder sig til huden. Som regel gives der ikke mere end 200 PUVA lysbehandlinger på baggrund af øget kræftrisiko.

Lokalbehandling med UV stråler.
https://youtu.be/x8rDP5sAmmI

Klimaterapi
Klimaterapi er beregnet til patienter med udbredt psoriasis eller personer psoriasisgigt. En behandlingsform som ved hjælp af naturens mineraler og solens stråler kan forbedre psoriasis.

Bivirkninger: Klimabehandling som ved almindelig solbadning kan medføre hudkræft ved overdreven udsættelse for solen. Denne risiko stiger især hvis huden skoldes flere gange.

Trin 3 – Systemiske lægemidler (tabletter)

Systemiske lægemidler (tabletter) er det tredje trin i behandlingen. Denne behandlingsform påvirker hele kroppen, og det er derfor bedst at starte med lokal behandlingen i form af salver, cremer og gel.
Typisk går behandling ud på at dæmpe psoriasis patientens immunforsvar, derved bliver sygdommen i sig selv mindre aktivt. Ud over hæmmes dannelsen af nye hudceller. Indtagelsen af tabletterne kan forårsage kvalme, det er derfor muligt at få lægemidlet via en indsprøjtning.

Bivirkninger: Systemisk behandling kan forårsage kvalme, hovedpine samt andre række alvorlige bivirkninger hvis man bruger dem gennem længere tid. Her er der tale om at leveren samt nyrerne kan blive påvirket. Det er derfor pålagt at man jævnligt bliver kontrolleret i form af blodprøver for at se hvordan ens lever samt nyre har det. Er man som kvinde gravid eller har planer om dette, er de systemiske lægemidler ikke genet, da de kan give forsterskader, dette gælder helt op til 2 år efter behandlingen er afsluttet. Derudover er der øget risiko for udvikling af kræft.
Systemiske lægemidler bliver tilbudt patienter med moderat og svær psoriasis, dette sker typisk i kombination med lokalbehandling i trin 1 som er salver, geler, cremer og shampoo. Definitionen på moderat psoriasis er når 2-10% af kroppen er dækket af psoriasis. Svær psoriasis er når mere end 10% af kroppen er påvirket af sygdommen.

Trin 4 – Biologiske lægemidler

Sidste trin i behandlingen af psoriasis er de biologiske lægemidler. Her taler vi om indsprøjtninger af lægemidlet direkte i huden, blodåre eller muskelvæv.
Biologiske lægemidler er opbygget af proteiner som ligner dem, kroppen i forvejen producerer. Disse lignende proteiner påvirker de processerne, der får hudcellerne til at dele sig hurtigere end normalt, som faktisk er årsagen til udviklingen af sydommen i første omgang. En stor fordel ved de biologiske lægemidler er, at kroppens resterende altså raske celler, kun bliver påvirket i et meget begrænset omfang. Dvs. de biologiske lægemidler går ind og hæmmer forskellige stoffer samt celler i kroppens immunsystem.
Det er typisk patienter med svær psoriasis der får tilbudt denne form for behandling. Her skal patienten først have prøvet lysbehandling og et eller flere systemiske lægemidler i en omfang af 12 – 24 uger uden resultat, før man gør brug af de biologiske lægemidler. Gravide og ammende må ikke behandles med form for behandling. Patienter der har eller har haft kræft, og dem som har sygdomme i immunforsvaret vil ikke få tilbudt biologiske lægemidler.

Bivirkninger:

Bivirkninger ved de biologiske lægemidler kan variere meget fra person til person, dette afhænger også af type af lægemidlet. Bivirkningerne kan forårsage feber, kvalme, træthed, hovedpine, mundsår, kløe, udslet og hårtab. Da denne form for behandling virker immundæmpende, er der desuden øget risiko for tuberkulose.
Ser man på de positive sider af behandling, kan man afsløre at de biologiske lægemidler ikke påvirker de indre organer på samme måde som de systemiske lægemidler kan gøre, når man gøre brug af behandlingen over længere tid.

En god kombination i forhold til den behandling man modtager er at lave om på ens kost såkaldt: Psoriasis kost. Dette kan have en utrolig positiv effekt på psoriasis udbrud Se videoen om kost samt Omega 3 behandling.
https://youtu.be/6OJa0OE0Gsg
Det er en kronisk hudsygdom, der optræder meget forskelligt fra person til person. Det kan derfor tage noget tid før man finde den rette behandlingsform der kan hjælpe. Nogle gange kan det se helt sort ud og man har lyst til at smide det hele og simpelthen opgive. Vi vil dog endnu engang påpege at finder man den rette behandling, så vil ens liv være markant forbedret. Så bid tænderne sammen og giv det den tid det tager for at finde den rette behandling.

Psoriasis kost

Efter mange års undersøgelser og research, er årsagen til psoriasis endnu ikke kendt. Der er dog stærke indikationer på, at faktorer som rygning, alkohol samt bestemte fødevarer kan have en vis belastning på kroppen. Derved også have en negativ effekt på udbruddene af psoriasis. Præcis kosten i forbindelse med psoriasis har været under luppen i mange år, der er lavet mange forskellige undersøgelse dog uden en klar definition på at dette er synderen hvad angår lidelsen.

Hidtil har ingen forskningstyperne kunne konkludere, hvad der præcist i kosten der kan have en positiv effekt og forbedre symptomerne for alle med psoriasis. Der er dog helt klare elementer i kosten, som kan have en påvirkning på psoriasis patienter god som dårlig.
Hidtil har ingen forskningstyperne kunne konkludere, hvad der præcist i kosten der kan have en positiv effekt og forbedre symptomerne for alle med psoriasis. Der er dog helt klare elementer i kosten, som kan have en påvirkning på psoriasis patienter god som dårlig.

Denne artikel tager udgangspunktet i kostens betydning for udbrud af psoriasis, samt hvor meget man selv kan gøre for at enten mindske eller forbedre de forskellige former for sygdommen.

Kost

Kosten har helt klart en større betydning i sammenhæng med sygdommen.

Med utal af studier og undersøgelser er der blevet forsket i en del forskellige aspekter, der omhandler sammenhængen mellem sygdommen og kosten.

 • vor stor en betydning det har ved indtagelse af alkohol samt andre stimulerende stoffer i forhold til forværrings grad af lidelsen.
 • Har en let kalorie diet med mulig vægttab en positiv effekt på personer med psoriasis.
 • Hvordan D-vitamin kan positiv effekt af psoriasis udbrud.
 • Hvilke betydning Omega 3 og 6 har for inflammations graden af psoriasis i kroppen.

Under diverse undersøgelser kunne det tydeligt se, at man via kosten sagtens kunne forbedre psoriasis ved flere forskellige faktorer. På samme tid viste resultaterne overrasket at visse føde- og drikkevarer kan have en mere negativ effekt og derved, forværrer psoriasis.

De nævnte undersøgelser og studier, er baseret på gennemsnittet af de undersøgte personer der frivilligt har indgået i at bidrage til fremtidige studier og mulig helbredelsen af sygdommen. Det er derfor ikke 100% der har reageret ens på alle studierne da vores kroppe reagere forskellige ved forskellige undersøgelser, indtagelse af fødevarer samt stimulanser.

psoriasis-effekt

Hvilke fødevarer der med til at forværre psoriasis

Sukkerholdige fødevarer
Ustabil blodsukker er årsagen til mange sundhedsmæssige problemer hos alle mennesker. Personer med psoriasis er især udsat hvis der opstår for store udsving i blodsukkeret og ens lidelse kan faktisk blive forværret. Ved indtagelse af sukkerholdige fødevarer, kan ens blodsukker have store udsving og derved stresse kroppens celler* yderligere end de i forvejen er, når man har psoriasis.

Som udgangspunkt er det en god ide at undgå for mange sukkerholdige fødevarer som: lystbrød, kager, frugtyoghurt, slik, sodavand m.m. Dette gælder også light produkter.

*Når kroppens celler bliver stresset, kaldes det for cellulært stress.

Tobak, kaffe og alkohol
Indtagelse af kaffe, alkohol samt tobak i form af cigaretter, cigar, hash samt andre stimulerende stoffer. Har en større negativ effekt på psoriasis. Flere undersøgelser har vist at kroppen bliver utrolig stresset under indtagelsen af de nævnte stoffer, der dermed kan forværre psoriasis. Studierne viser også at indtagelsen af alkohol kan øge risikoen for udvikling af psoriasis eller forværre den, dette gælder især hos det mandlige køn.

Undersøgelserne viser hermed, at patienter der skærer ned på eller helt undgår at indtage alkohol skaber en mere positiv effekt mod sygdommen. Der forskes stadig meget i dette område så vi i fremtiden også kan helt konkret specificere, hvor stor en mængde alkohol indtagelse har denne effekt på psoriasis.

Animalsk fedt
Der har været meget diskussion mellem læger, vedrørende om der er en målbar positiv effekt for patienter ved at nedsætte indtagelsen af animalsk fedt.** Det er på nuværende tidspunkt stadig uklart samt dokumenteret, hvorvidt det har nogen form for betydning for patienterne. Med forsigtighed kan der konkluderes, da psoriasis patienter i forvejen har en større risiko for at udvikle diabetes, hjertekarsygdomme samt åreforkalkning, burde indtagelsen af animalsk fedt holdes nede.

**Animalsk fedt også kaldet mættet fedt, forekommer i diverse kødprodukter.

Den korrekte kost kan faktisk hjælpe

Vegetabilsk fedt og fiskeolie
Ved flere forskellige studier er der bliver undersøgt hvorvidt omega 3 og 6 har en gavnlig effekt på sygdommen og hvordan disse to essentielle fedtstoffer påvirker kroppen.

Omega 6 indgår i store dele af vores normale kost. Her er der påvist en høj koncentration af omega 6 i hudlæsioner hos psoriasispatienter. Disse er med til at danne inflammatorisk tilstand i kroppen, hvis forholdet mellem omega 6 og 3 er for store. Studierne viser konkret at et øget indtagelse af omega 3 kan bidrage til at mindske betændelsestilstanden i huden.

Ved at tilsætte fiskeolie (omega 3) til kosten, kan man forbedre sin psoriasis. Omega 3 har den virkning på kroppen at den genopbygger cellemembranerne samt forsinker celledelingen, som er hovedsynderen ved psoriasis. På nuværende tidspunkt er der ingen dokumentation om hvor store mængder der skal til af omega 3, for at det have et klart positivt virkning hos alle.

Det er derfor utrolig vigtig at indtage fisk og fiskeoliekapsler. Et forhøjet omega 3 indtagelse skaber en bedre balance i kroppen mellem omega 3 og omega 6 og derved også en mere positiv effekt og synlige resultater. Omega 6 findes i blandt andet nødder, brød, dåsetun, vegetabilske olier som raps, majs, solsikkeolie samt meget mere. Vores levemåde gør at vi har overflod af omega 6, der et derfor utrolig vigtigt med fisk og fiskeolie kapsler, det er kun derfor at vi nævner det igen at det er særdeles vigtig med øget indtagelse af omega 3 i form af fisk eller fiskeolie på kapsler.

Kalorielet diet og vægttab

Undersøgelserne viser, ved vægttab og derved reducering af ens BMI, ses der tydelig positive resultater i forhold til forbedring af sygdommen. Studiet viser ydermere, at en kalorielet diet, kan resultere i et faldt helt op til 45% af celledelingen i kroppen efter fire uger. Hvad mere spektakulært er at indtagelsen af omega 6 falder ved det lavere indtag, og derved skabes et mere balanceret forhold mellem omega 3 og omega 6. Konklusionen og det endelig resultat peger på, en lavere betændelsestilstand i kroppen som i helhed forbedrer psoriasis.

Gluten fri kost
Det er kendt, at gluten fri mad, kan forbedre hudlæsioner. Psoriasis patienter der især har en form for gluten allergi, vil have gang at undlade fødevare indeholdende gluten. Flere studier har vist at gluten har en vis negativ effekt på kroppen. Større mængder indtagelse af gluten kan resultere i fordøjelsesbesvær, træthed, eksem, hyperaktivitet samt mange andre besværlige symptomer. Indtagelsen af gluten stresser kroppen og derved hudens celler end nødvendigt og især psoriasis patienter der i forvejen har stressede celler vil kunne mærke den negative effekt. Glutenfri diet skaber en bedre balance i kroppen og derved vil ens stress niveau i kroppen også falde og resulterer i en sænket celledeling. Gluten finde i blandt andet kornsorter som hvede, byg og rug.

D-vitaminer
D-vitaminer har en betydelig del i modningen af celler samt deling af samme. Tidligere studier viser at solens stråler har en positiv effekt og derved er med til at forbedre patienternes tilstand.

Ved nyere undersøgelser af dette, er konklusionen den: ”Tilskud af vitamin D3 kan have en markant forbedring af nogle psoriasis ramte.” En mere dybdegående analyse af dette er dog krævet, for at fastslå hvorvidt vitamin D3 gør en større forskel, da undersøgelsen viste forskellige resultater der ikke kan fastslås med 100% sikkerhed.

Fremtidens psoriasis kost

En varieret og sund kost er altid det vi skal stræbe efter, desværre er det ikke altid lige så nemt. Kosten har en vigtig rolle på vores krops sundhed, det er derfor utrolig vigtigt at vi tænker os om, hvad det endelig vi sidder og spiser. En længerevarende diskussion har stået på om en forkert kost kan være mulig årsag til udvikling af lidelsen. Her er lægerne splittet og intet kan på nuværende tidspunkt dokumenteres. Om du har psoriasis eller ej så er det en god ide at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger om den kost vi skal indtage i hvilke mængder.

Psoriasis er en forfærdelig autoimmun sygdom man på nuværende tidspunkt ikke kan helbrede. Det er derfor utrolig vigtig at skabe sig et overblik og danne en psoriasis kost man er villig og viljestærk til at følge. Du vil ikke kun få en mere sund livsstil men også dæmpe udbruddene.

Glem ikke at læse vores guide om “Fnatkur – sådan slipper du af med fnat på 7 dage

Added to wishlistRemoved from wishlist 0
Psoriasis - Solveig Esmann - Bog
Deal
2 år ago

Psoriasis – Solveig Esmann – Bog

189,95 kr.
Opdag en revolutionerende metode til at håndtere psoriasis med Solveig Esmanns bog. Lær af eksperterne og få den ultimative vejledning til at lindre symptomerne.
Added to wishlistRemoved from wishlist 0
Psoriasis - Nej Tak! - Marianne Fjordgård - Bog
Deal
Opdag hemmeligheden bag naturlig lindring af psoriasis. Marianne Fjordgårds bog giver dig værdifuld viden og effektive løsninger. Bestil nu og sig farvel til psoriasis.

Vi hører gerne din mening...

Skriv en besked

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

No Blog Title Set
Logo
Shopping cart